دوره 24، شماره 12 - ( اسفند 1395 )                   جلد 24 شماره 12 صفحات 971-963 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini F, Kargar M. Study of Frequency of Vana, Vanb and VanC1/C2 Genes in Vancomycin Resistant Enterococci Strains Isolated from Hospitalized and Non-Hospitalized Patients in South of Fars province . JSSU 2017; 24 (12) :963-971
حسینی فاطمه، کارگر محمد. ارزیابی فراوانی ژن‌های vanA، vanB و vanC1/C2 در سویه‌های انتروکوک‌ مقاوم به ونکومایسین جداشده از بیماران بستری و غیر بستری جنوب استان فارس. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (12) :963-971

مقدمه: انتروکوک‌ها پاتوژن‌های فرصت‌ طلبی هستند که نقش مهمی را در ایجاد عفونت‌های بیمارستانی ایفا می‌نمایند. این باکتری‌ها در سراسر جهان به عنوان دومین عامل عفونت مجاری ادراری در بیماران بستری و سرپایی شناخته شده اند. این پژوهش با هدف ارزیابی شیوع و شناسایی ژن های مقاومت به ونکومایسین و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های VRE انجام شد.

روش بررسی: این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی 48 جدایه انتروکوک جمع‌آوری شده از نمونه ادرار بیماران بستری و سرپایی بیمارستان پیمانیه شهر جهرم انجام شد. جداسازی انتروکوک‌ها به کمک آزمون‌های بیوشیمیایی انجام گرفت. حساسیت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های متداول مطابق با استاندارد CLSI با استفاده از روش انتشار دیسک و MIC با روش Broth dilution ارزیابی گردید، سپس وجود ژن‌های van A، van B، van C1/C2 در سویه‌های VRE با روش PCR چندگانه بررسی شد.

نتایج: از مجموع سویه‌های انتروکوک، 13 (27/09%) انتروکوکوس ‌فیکالیس، 6 (12/50%) انتروکوکوس ‌فیسیوم و 29 (60/41%) غیر فکالیس/ غیر فیسیوم شناسایی شدند. در مجموع 21 سویه (43/75%) از جدایه های نسبت به ونکومایسین مقاومت داشتند. در 3 سویه (14/28%) مقاومت به تمامی گروه‌های آنتی‌بیوتیک مورد بررسی مشاهده شد. 4 سویه (40%) ژن vanA و 2 سویه (20%) ژن vanB را حمل می‌نمودند، اما در هیچ‌کدام از جدایه‌ها، ژن van C1/C2 شناسایی نشد و در 4 سویه نیز هیچ‌کدام از ژن‌های مقاومت مورد بررسی مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: با توجه به ظهور گسترده انتروکوک‌های مقاوم به ونکومایسین، ضرورت انجام اقدامات کنترلی و پیشگیرانه و توصیه به عدم مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک وجود دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1395/7/27 | پذیرش: 1395/10/4 | انتشار: 1396/1/30