mohammadi F, Veissi M, Haidari F, Shahbazian H, mohammad shahi M. Effects of Probiotic Yogurt Consumption on Cardiovascular Disease Risk Factors in Subjects with Type 2 Diabetes. JSSU 2015; 22 (6) :1631-1643
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2767-fa.html
محمدی فاطمه، ویسی مسعود، حیدری فاطمه، شهبازیان حاجیه، محمدشاهی مجید. بررسی اثر دریافت ماست پروبیوتیک بر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترلدار. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (6) :1631-1643
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2767-fa.html
چکیده: (7493 مشاهده)
مقدمه: بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شیوع بالایی دارد. با توجه به نقش پروبیوتیکها در کنترل التهاب و تعدیل الگوی لیپیدی، مطالعه حاضر به بررسی اثر ماست پروبیوتیک و ماست معمولی بر فاکتورهای التهابی و الگوی لیپیدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 میپردازد.
روش بررسی: در این مطالعه 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تحت بررسی قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک (حاوی باکتریهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La-5 و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-12) و گروه شاهد 300 گرم ماست معمولی به مدت 8 هفته دریافت کردند. دادههای تن سنجی، دریافت غذایی، فاکتورهای التهابی و الگوی لیپیدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد.
نتایج: دریافت پروبیوتیک به صورت معنیداری درصد هموگلوبین گلیکوزیله را کاهش داد (032/0p=). همچنین سطح سرمی TNF-α و شاخص آتروژنیک LDL-c / HDL-c نیز در انتهای 8 هفته مداخله به صورت معنیداری کاهش یافت (به ترتیب 040/0p= و 002/0p=). سطح سرمی کلسترول HDL به صورت معنیداری در گروه دریافت کننده ماست پروبیوتیک افزایش یافت (007/0p=). تفاوت آماری معنیداری در شاخصهای بیوشیمیایی در گروه دریافت کننده ماست معمولی مشاهده نشد (05/0p>).
نتیجهگیری: دریافت ماست پروبیوتیک سبب بهبود الگوی لیپیدی و برخی عوامل التهابی در بیماران دیابتی نوع 2 شد و سطح هموگلوبین گلیکوزیله را نیز به صورت معنیدار کاهش داد. پیشنهاد میشود ماست پروبیوتیک که ممکن است در کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مؤثر باشد، در رژیم غذایی بیماران منظور گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1393/1/16 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/11/1