دوره 32، شماره 7 - ( مهر 1403 )                   جلد 32 شماره 7 صفحات 8032-8019 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rastgar Z, Khosravi-Nejad F. Anticancer Activities of Synthesized Niosome Nanoparticles Using Artemisia Annua Extract: Caspase3 and Caspase9 Apoptosis Gene Expression Analysis in Breast Cancer Cell Line (MCF-7). JSSU 2024; 32 (7) :8019-8032
رستگار زهرا، خسروی نژاد فریبا. بررسی اثرات ضدسرطانی نانو‌ذره نیوزوم سنتزشده با استفاده از عصاره گیاه Artemisia anuua و آنالیز بیان ژن‌های آپوپتوزی Caspase3 و Caspase9 بر رده سلولی سرطان پستان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1403; 32 (7) :8019-8032

مقدمه: فرمولاسیون دارویی نانوذرات به دلیل دستیابی به داروی رهاسازی هدفمند و پایدار، بهبود حلالیت دارو و کاهش واکنش‌های جانبی دارویی، کاربرد زیادی دارد. یکی از راه‌های بهبود بقای بیماران سرطانی، درمان با استفاده از نانوحامل‌ها برای داروهای ضد سرطان است. هدف از این مطالعه، سنتز نیوزوم آنکپسوله شده حاوی عصاره گیاه درمنه و بررسی اثرات ضد سرطانی و آپوپتوزی علیه رده سلولی سرطان پستان است.
روش بررسی: در این مطالعه ابتدا نانوحامل نیوزومی ساخته و عصاره گیاه درمنه گندواش در آن بارگزاری شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی SEM و پراکندگی نور دینامیکی (DLS) و پتانسیل زتا مورد تایید قرار گرفت. هم‌چنین درصد محصورسازی و الگوی رهایش عصاره بررسی شد. در انتها اثرات ضد سرطانی آن توسط روش رنگ سنجی MTT برعلیه رده سلولی سرطان پستان (MCF_7) بررسی شد و میزان بیان ژن‌های آپوپتوزی Caspase3 و Caspase9 با استفاده از روش  Real Time PCRمورد مطالعه قرار گرفت. در انتها آنالیز آماری توسط نرم افزار GraphPad Prism  انجام شد و داده های سمیت سلولی و بیان ژن با آنالیز توسط واریانس یک طرفه (one-way analysis of variance ) مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: یافته‌ها نشان داد که نانوحامل نیوزوم سنتزشده حاوی عصاره، دارای ساختار کروی می‌باشد و اندازه آن 208/1نانومتر ودرصد محصورسازی 62/35%  و شارژ سطحی 22/5- است. همچنین نانوحامل نیوزوم حاوی عصاره، دارای اثرات ضدّسرطانی معنا داری نسبت به عصاره آزاد می باشد و به ترتیب باعث افزایش بیان ژن‌های caspase3 وcaspase9 به میزان 0/34±   1/184 (P<0/05) و0/81 ± 1/68 (P<0/05) می شود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که نیوزوم حاوی عصاره گیاه درمنه گندواش اثرات ضد سرطانی و آپوپتوزی را به‌طور معناداری افزایش می‌دهد و بنابراین می‌توان با مطالعات بیشتر در آینده از نیوزوم به عنوان سیستم دارورسانی هدفمند جهت اهداف ضدسرطانی استفاده نمود.
متن کامل [PDF 1184 kb]   (93 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (41 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1403/3/6 | پذیرش: 1403/5/1 | انتشار: 1403/7/15