Ethics code: IR.ACECR.AEC.1401.007
Shayegh P, Rahmati F, Baniasadi F, Jangkhah M, Rajabimaham H, Ghalamboran M R et al . Damages of Freezing on the Development of Oocyte and Embryos. JSSU 2024; 32 (5) :7785-7802
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6060-fa.html
شایق پگاه، رحمتی قزلجه فاطمه، بنی اسدی فرزانه، جنگ خواه میثم، رجبی مهام حسن، قلمبران محمد رضا و همکاران.. آسیبهای انجماد بر رشد تخمک و جنین حاصل. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1403; 32 (5) :7785-7802
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6060-fa.html
چکیده: (286 مشاهده)
مقدمه: حفظ توانایی باروری جهت جلوگیری از انقراض گونههای در معرض خطر و نیز کمک به درمان آن از اهمیت خاصی برخوردار است. از لحظه لقاح به بعد، فرآیندهای زندگی و رشد جنین با نظم یک ساعت زیستی اجرا میشود. دانش امروز به ما امکان دخالت در کار این ساعت را با متوقف کردن زمان زیستی آن و البته با رعایت مسائل اخلاق علمی میدهد. این مهم از طریق دانش سرمازیستی (Cryobiology) امکانپذیر است. در عمل این کار با ذخیرهسازی سلول در دمای 196- درجه سانتیگراد (در دمای نیتروژن مایع) دمایی که تمام فرآیندهای متابولیکی متوقف میشوند؛ انجام میشود. حفظ سلولهای زایا نیز جدید نبوده و قدمت آن به 200 سال پیش بر میگردد. از آن زمان پیشرفتهای زیادی حاصل شده و در زنانیکه با خطر ناباروری روبهرو هستند، بافت تخمدان، فولیکول و تخمک آنها با روشهای مختلف انجمادی حفظ و نگهداری میشوند.
این روشها هر یک با میزان متفاوتی از موفقیت همراه هستند. از بین روشهای انجمادی انجماد شیشهای عملکرد بهتری داشته و بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. تخمک پستانداران ساختار سلولی پیچیدهای دارد. اجزاء این سلول نسبت به تغییرات حرارت و اسمز فوقالعاده حساس است. برای نمونه میتوان به تغییرات غشاء سلول طی بلوغ و باروری آزمایشگاهی و تفاوت قابلیت نفوذ آب و ضدیخها در آن اشاره کرد. انجماد تخمک باعث کاهش کیفیت و زندهمانی سلولها بعد از ذوب شده و آسیبهای مختلفی را به دنبال دارد.
نتیجه گیری: تحقیقات اخیر به دنبال راهی برای ارتقای روشهای انجماد و افزایش کیفیت تخمکهای منجمد شده میباشند. این مقاله مروری به اثرات مثبت و یا منفی انجماد بر تخمک و آینده آن یعنی تکوین جنین میپردازد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/9/5 | انتشار: 1403/5/15