Volume -                   JSSU , - : 359-359 | Back to browse issues page

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ملکی راد ع ا, بیرامی م, راهزانی ک, شریعت زاده م, عیسی آبادی بزچلویی ا. بررسی برخی عوامل مرتبط با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق. JSSU
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-55-en.html
Abstract:   (103 Views)
مقدمه: رادیکال‌های آزاد، اتم‌ها یا مولکول‌هایی هستند که به خاطر وجود الکترون تک، بسیار واکنش پذیر بوده و آسیب‌های فراوانی را به ماکرو ملکول‌های بدن جانداران وارد می‌سازند. سیستم‌های دفاع آنتی‌اکسیدانی با جلوگیری از تشکیل رادیکال‌ها، ترمیم صدمات ناشی از فعالیت رادیکالها، افزایش دفع مولکول‌های صدمه دیده و به حداقل رساندن جهش‌های سلولی با آسیب‌های ناشی از این رادیکال‌ها مقابله می‌کنند. سبک‌های مختلف زندگی و تغذیه‌ای، فاکتورهای محیطی و ژنتیکی می‌توانند باعث افزایش غیرطبیعی تولید رادیکالهای آزاد یا تضعیف سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی شده و تعادل بین تولید و دفع رادیکال‌های آزاد را بر هم زده و همچنین در پدیده پیری ایجاد و پیشرفت تعداد زیادی از بیماریها نقش داشته باشند. بر این اساس برخی از عوامل مرتبط با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق بررسی شد. روش‌بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی بود. نمونهگیری به روش چند مرحله‌ای انجام گرفت. افراد تحت مطالعه 720 نفر (395 دختر، 325 پسر) از افراد 17-15 ساله شهر اراک بودند. افراد پرسشنامه‌ای در خصوص اطلاعات مربوط به عوامل دموگرافیک و رژیم غذایی، که روایی آن توسط متخصصین فن، تأیید شده بود را پر کردند و سپس ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق آنها با روش FRAP (‍Ferric Reducing Ability of Plasma) اندازهگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (تی‌تست و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شد. نتایج: میانگین و انحراف معیار ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق پسرها بالاتر از دخترها بود (0002/0=P) همچنین بین مصرف شیر، تحصیلات مادر، پدر و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود داشت و p و r به ترتیب عبارت بودند از: (02/0، 004/0، 045/0، 087/0، 11/0، 076/0). بین وضعیت اقتصادی، مصرف گوشت قرمز و سفید، چربی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق همبستگی معنی‌داری وجود نداشت. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تحصیلات والدین و رعایت رژیم غذایی با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام بزاق همبستگی مثبت و معنی‌داری دارد که به نظر می‌رسد دادن آگاهی‌های لازم و آموزش‌های تغذیه‌ای می‌تواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماریهای مختلف گردد.
     
Type of Study: Original article | Subject: General
Received: 2009/09/22

Add your comments about this article : Your username or Email:
CAPTCHA

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb