دوره 28، شماره 4 - ( تیر 1399 )                   جلد 28 شماره 4 صفحات 2532-2521 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari A, Parach A A, Nekoofar Z, Daneshian E. Evaluation of Factors Affecting Absorbed Dose, Optimization Methods and Patient Dose Reduction in Dental Cone Beam CT (CBCT). JSSU 2020; 28 (4) :2521-2532
عسگری اعظم، پرچ علی اصغر، نکوفر زهرا، دانشیان الهه. بررسی عوامل موثر بر دوز دریافتی، روش‌های بهینه‌سازی و کاهش دوز بیمار در توموگرافی‌های دندانی(CBCT). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1399; 28 (4) :2521-2532

مقدمه: استفاده از روش توموگرافی بیم مخروطی (cone beam computed tomography) در تصویربرداری دندان روز به روز در حال افزایش است اگرچه این روش دوز بسیار کمتری در مقایسه با سی‌تی‌اسکن‌های معمولی دارد ولی دوز بیشتری نسبت به پانورامیک و پری‌اپیکال بهبیمار منتقل می‌کند در نتیجه هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر دوز بیمار در CBCT‌های دندانی و روش‌های بهینه‌سازی و کاهش دوز بیمار می‌باشد. عوامل مختلفی از جمله استفاده از تیروئید بند و عینک سربی، اندازه میدان، نوع دستگاه، پارامترهای تصویر‌برداری مثل ولتاژ و جریان تیوب، تابش متناوب یا پالسی، نوع، مقدار و شکل فیلتر، چرخش 360 درجه یا جزئی و زمان اسکن بر روی دوز جذبی بیمار در CBCT‌های دندانی موثرند. از بین این عوامل، استفاده از تیروئیدبند (42% کاهش) و عینک سربی (61% کاهش) و کوچکترین میدان ممکن (کاهش تا 90%)، پرتودهی به‌صورت پالسی‌، مایل نشستن بیمار و زاویه چرخش 180 درجه به جای 360 درجه (بیش از 50% کاهش) موجب کاهش قابل‌توجهی از دوز اندام‌ها و نیز دوز موثر بیمار می‌شود. هم‌چنین باید در نظر داشت اقدامات انجام شده جهت کاهش دوز بیمار، موجب کاهش کیفیت تصویر نشود و با توجه به شرایط بیمار، فرد پرتوکار انتخاب پارامترهای کاهش دوز دریافتی در CBCT را با حفظ کیفیت تصویر انجام دهد.

متن کامل [PDF 980 kb]   (689 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (6006 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: فیزیک پزشکی
دریافت: 1398/7/30 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10