دوره 26، شماره 12 - ( اسفند 1397 )                   جلد 26 شماره 12 صفحات 1109-1095 | برگشت به فهرست نسخه ها

jorkesh S, Nazari R. Future Study of Iran's Elderly Sports Using Cross-Impact Matrix . JSSU 2018; 26 (12) :1095-1109
جورکش سارا، نظری رسول. آینده‌نگاری ورزش سالمندی ایران با بکارگیری ماتریس اثرات متقابل. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (12) :1095-1109

مقدمه: افزایش جمعیت سالمندان ایران در آینده یک روند ناگزیر و قابل توجه است که باید از ابعاد گوناگون مورد بررسی علمی قرار گیرد. در این مقاله سعی شده است تا به آینده نگاری ورزش سالمندی ایران با بکارگیری ماتریس تاثیرات متقابل پرداخته شود.
روش بررسی: در این پژوهش از روش تحلیل اثرات متقاطع به‌عنوان یکی از روش‌های آینده نگاری استفاده شده است. متغیرهای اولیه تحقیق با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‌باز با مشارکت کنندگان از میان متخصصان و صاحب‌نظران حوزه علوم ورزشی، روان‌شناسان، مددجویان، جامعه‌شناسان، پرستاران و مدیران ادارات بهداشت، بهزیستی و سازمان امور اجتماعی شهرداری، صاحب‌نظران مدیریت ورزشی، پیشکسوتان ورزشی و اعضای هیات علمی جمع آوری شدند. اعتبار داده‌ها بر اساس معیارهای Lincoln and Guba تایید شد و سپس با استفاده از نرم‌افزار  Micmacتجزیه و تحلیل شده‌اند.
نتایج: نتایج حاصله از بکارگیری روش تحلیل اثرات متقاطع حاکی از آن است که شش عامل کلیدی یعنی توجه به جایگاه سالمندان، ایجاد ارگان مخصوص سالمندان، اختصاص بودجه، الگوگیری از دیگر کشورها، طراحی برنامه‌های بلند مدت و ایجاد راهبردهای فرایند محور مهمترین عوامل پیش‌روی آینده ورزش سالمندی در ایران هستند.
نتیجه‌گیری: در این راستا پژوهش‌گر کوشیده است به تحلیل و آینده‌پژوهی ورزش سالمندی ایران بپردازد. نتایج و یافته‌های حاصل از فرایند پژوهش و پیشنهادات راه‌بردی ارایه شده، می‌تواند بستری مناسب به‌منظور سیاست‌گذاری و طراحی راهبردها و خط مشی‌ها برای مدیران استراتژیک در بخش ورزش سالمندی فراهم آورد.
دریافت: 1397/4/23 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1398/1/27