دوره 25، شماره 9 - ( آذر 1396 )                   جلد 25 شماره 9 صفحات 735-728 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mottaghi M, Safinejad K, Mohammad Asghari H. Evaluation of Mutagenicity and Carcinogenicity of Opium Using the Ames Test . JSSU 2017; 25 (9) :728-735
متقی مهناز، صفی نژاد کیومرث، محمد اصغری حسن. بررسی جهش‌زایی و سرطان‌ زایی تریاک با استفاده از تست Ames. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (9) :728-735

مقدمه: سرطان یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در دنیا می‌باشد. با توجه به ترکیبات سرطانزای مواد مخدر، احتمال جهش‌زایی این مواد در مصرف کنندگان وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی جهش‌زایی تریاک توسط تست ایمز می‌باشد.
روش بررسی: ابتدا خلوص سویه سالمونلا تیفی موریوم TA100 بر اساس خلوص خاصیت جهش‌زایی آن، مورد تائید قرار گرفت. سپس از نمونه‌های تریاک به طور جداگانه در حجم‌ ها و تکرارهای مختلف به محیط کشت حاوی کشت تازه شبانه TA100 اضافه و متعاقباً با نمونه‌های شاهد منفی (آب مقطر + TA100) مقایسه شدند. سپس در سه مرحله بدون بافر میکروزوم کبد موش (S9) بدون پری انکوباسیون، با بافر S9-با پریانکوباسیون، با بافر S9-بدون پری انکوباسیون، کلنی‌ها از نظر جهش‌زایی با شمارش تعداد کلنی‌های برگشتی TA100 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل با استفاده ازآزمون آماری ANOVA و آزمون تعقیبی Schefe جهت تعیین و اولیت بندی اختلاف میانگین‌ گروه ها بر اساس رقت تریاک مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: بر اساس نتایج و مشاهده تعدادکلنی‌های برگشتی، تریاک در رقت‌های 04/0 به بالا جهش‌زا بود. در مورد نمونه تریاک جهش‌زایی در رقت و تکرار‌های مختلف بدون S9- بدون پری انکوباسیون، با S9- با پری انکوباسیون و با S9-بدون پری ‌انکوباسیون در مقایسه با کنترل منفی تفاوت معنی‌داری در (001/0=p) نشان داد. نتایج آزمون شفه نشان دهنده این است که سطح معنی داری تغییرات در کلنی با بافر S9 و پری انکوباسیون بیشتر از کلنی بابافر S9 و بدون پری انکوباسیون و کلنی بدون بافر S9 است (001/0=p).
نتیجه‏گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که تریاک به طور کامل و در تمام حجم‌ها جهش زا است. لذا پیشنهاد می‌شود از مصرف این ماده مخدر خودداری شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/7/22 | انتشار: 1396/10/18