دوره 25، شماره 5 - ( مرداد 1396 )                   جلد 25 شماره 5 صفحات 403-396 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseinpourefeizi M, mehdizadeh fanid L, Noorazar G, Adampourezare M, Golipour Falahi M. Studying Association 48 bp Polymorphism of DRD4 Gene with Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Children from North West of Iran . JSSU 2017; 25 (5) :396-403
حسینپورفیضی محمدعلی، مهدیزاده فایند لیلا، نورآذر غلامرضا، آدمپورزارع مینا، قلیپور فلاحی محمدرضا. بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم 48 جفت بازی از ژن DRD4 با اختلال نارسایی توجه / بیش‌فعالی در کودکان مبتلا در شمال غرب ایران. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (5) :396-403

مقدمه: اختلال نارسایی توجه / بیش‌فعالی (ADHD) یک اختلال چندعاملی است که با رفتارهای تکانشی، فقدان توجه و فعالیت بیش‌ازحد همراه است. انتقال‌دهنده عصبی متعددی مانند دوپامین نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی این بیماری دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی‌مورفیسمی رایج در ژن DRD4 و احتمال ابتلا به اختلال کم‌توجهی - بیش‌فعالی در کودکان مبتلا در جمعیت آذری در ایران است.
روش بررسی: دریک مطالعه موردی- شاهدی 50 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش‌فعالی و 50 شرکت‌کننده سالم مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از استخراج DNA ژنومی از نمونه‌های خون محیطی با روش پروتئیناز کا، برای تعیین ژنوتیپ‌های جایگاه پلی‌مورفیسمی از تکنیک واکنش زنجیره‌ای پلیمراز PCR استفاده شد. داده‌های به دست آمده با استفاده از تست کای اسکوار تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج: بر اساس نتایج به دست آمده افزایش معنی‌داری در فراوانی ژنوتیپ 8/4 در بین نمونه‌های بیمار نسبت به کنترل مشاهده شد (05/0p<)؛ اما فراوانی سایر ژنوتیپ‌ها همچنین فراوانی آللی در گروه کنترل نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی‌داری نشان نداد.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه ارتباط بین پلی‌مورفیسم ژن DRD4 و ADHD را تایید می‌کنند. مطالعات بیشتر با تعداد نمونه‌های بیشتر و دیگر گروه‌های جمعیتی برای توضیح ارتباط بین پلی‌مورفیسم DRD4 و خطر ابتلا به ADHD مورد نیاز خواهد بود.

واژه‌های کلیدی: ADHD، ژن DRD4، پلی‌مورفیسم، مارکر مولکولی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک