دوره 25، شماره 7 - ( مهر 1396 )                   جلد 25 شماره 7 صفحات 584-572 | برگشت به فهرست نسخه ها

borhan F, Zavvar-reza J, Pandeh M, Fathi S ‏. Effects of Exposure to WI-FI Signals (2.45 GHz) on Serum Oxidative Stress and Single Strand DNA Breaks in Peripheral Blood Lymphocytes of Mice. JSSU 2017; 25 (7) :572-584
برهان فاطمه، زوار رضا جواد، پندده مسعود، فتحی سعیده. بررسی تأثیر قرارگیری در معرض امواج WI-FI (2.45 GHZ) بر استرس اکسیداتیو سرم و آسیب DNA در لنفوسیت خون محیطی موش سوری. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (7) :572-584

مقدمه: استفاده از دستگاه‌های بی‌سیم در سه دهه اخیر در سراسر جهان افزایش یافته است و خطرات بهداشتی ناشی از این دستگاه‌ها به یک نگرانی عمومی تبدیل شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات امواج Wi-Fi بر DNA و پارامترهای استرس اکسیداتیو انجام گرفت.
روش بررسی: ۱۶ رأس موش سوری نر بالغ به دو گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (8n=) و گروه تجربی (8n=). گروه تجربی (مواجهه یافته) به مدت (8 ساعت در روز/21 روز متوالی) در معرض امواج Wi-Fi ((2.45GHZ قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل به دور از منبع شناخته شده Wi-Fi نگهداری شدند. میزان شکست تک‌رشته DNA در لنفوسیت‌ها از طریق تست کامت قلیایی تشخیص داده شد (قبل و بعد از دوره مطالعه، در هر دو گروه) و پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل فعالیت کاتالاز، فعالیت پاراکسوناز و میزان ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی (TAC) سرم نیز محاسبه گردید (قبل و بعد از دوره مطالعه، در هر دو گروه).
نتایج: در گروه مواجهه یافته، پس از پایان دوره ۲۱ روزه مواجهه با امواج، شکست تک‌رشته DNA در لنفوسیت‌ها و فعالیت آنزیم کاتالاز سرم افزایش  معنی داری یافته بود، همچنین کاهش معنی داری در فعالیت آنزیم پاراکسوناز وجود داشت اما میزان TAC سرم در این گروه تفاوت معنی‌داری نسبت به قبل از مواجهه با امواج نشان نداد، در حالی که در گروه کنترل بعد از دوره ۲۱ روزه مطالعه تفاوت معنی‌داری در هیچ‌یک از شاخص‌های اندازه‌گیری شده نسبت به آغاز مطالعه مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که قرارگیری در معرض امواج Wi-Fi می‌تواند استرس اکسیداتیو را افزایش داده و منجر به افزایش شکست DNA شود.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1395/12/15 | پذیرش: 1396/4/18 | انتشار: 1396/9/4