مقدمه: مدل طرحوارههای هیجانی بر نقش نشخوار فکری و سایر طرحوارههای هیجانی در افسردگی تأکید زیادی دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر شدت افسردگی و نشخوار فکری صورت پذیرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی کنترلشده تصادفی با استفاده از طرح پیشآزمون- پسآزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. از میان بیماران مبتلا به افسردگی اساسی در بخش روانپزشکی بیمارستان امام حسین و مرکز مشاوره رهیار استان تهران، 32 نفر بر اساس ملاکهای ورود و خروج به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش (16 نفر) و کنترل(16نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 14 هفته تحت طرحواره درمانی هیجانی قرار گرفت. در این مدت برای گروه کنترل هیچگونه مداخله درمانی صورت نگرفت. پرسشنامههای افسردگی بک(BDI-II) و سبک پاسخدهی نشخواری(RRS) بهعنوان ابزارهای سنجش در خطپایه اول و دوم، پسآزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفتند. دادهها نیز با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و بهوسیله نسخه 19 نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات افسردگی و نشخوار فکری در گروه آزمایش در مراحل پسآزمون و پیگیری در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش پیدا کرده است(01/0>p).
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است که طرحواره درمانی هیجانی میتواند به عنوان مداخلهای موثر برای کاهش افسردگی و نشخوار فکری افراد مبتلا به افسردگی اساسی مورد استفاده قرار بگیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |