دوره 24، شماره 6 - ( شهریور 1395 )                   جلد 24 شماره 6 صفحات 478-468 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghiralsadat F, Azhdari M, Kalantar S, Naderinezhad S, Teymourizadeh K, Yazdani M, et al . Strategy of Improvements in the rapeutic index of medicinal herbs of Iranianin digenous: Synthesis and characterization of phospholipid lipid-based vesicles in corporated Trachyspermum copticum. JSSU 2016; 24 (6) :468-478
حقیر السادات بی بی فاطمه، اژدری مریم، کلانتر سیدمهدی، نادری نژاد سمیرا، تیموری زاده کرامت، یزدانی مژگان، و همکاران.. استراتژی بهبود در شاخص درمانی گیاهان دارویی بومی ایران: سنتز و تعیین خصوصیات وزیکول‌های فسفولیپیدی حاوی اسانس زنیان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (6) :468-478

مقدمه: گیاهان دارویی یکی از ارزشمندترین سرمایه­های ملی ایران است. اسانس­ها گیاهی دارای خواص ارزشمند درمانی هستند. اکسیدشدن و فراریت اسانس­ها باعث محدودیت استفاده آن­ها شده است. نانولیپوزوم‌ها کپسول­های نانومتری کروی لیپیدی هستند، ازجمله کاربردهای شایان توجه لیپوزوم‌ها استفاده از آن‌ها به عنوان حامل­های دارویی به منظور بهبود رسانش عوامل درمانی است. در سال‌های اخیر محققان بر بارگذاری داروهای گیاهی در سیستم‌های وزیکولی مطالعات فراوانی انجام داده‌اند. هدف از تحقیق حاضر ارتقای اثرگذاری اسانس زنیان از طریق بارگذاری این اسانس در نانولیپوزوم است.

روش بررسی: اسانس گیاه زنیان با استفاده از دستگاه کلونجر آماده سازی و سپس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی جرمی ترکیبات موجود در اسانس مورد ارزیابی قرار گرفتند. وزیکول‌های چربی تک‌لایه کوچک حاوی زنیان با روش آب‌پوشانی لایه نازک چربی تهیه شد. اجزای تشکیل دهنده فاز لیپیدی شامل فسفولیپید فسفاتیدیل کولین سویای 80%، کلسترول و اسانس زنیان بود. نانوذرات ساخته شده از نظر میزان راندمان بارگذاری، اندازه، پتانسیل زتا، الگوی رهایش و موفولوژی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

نتایج: نتایج بررسی‌ها نشان داد، میزان بارگذاری اسانس زنیان در حامل‌های لیپوزومی در حدود 4/7 ± 6/35 و اندازه نانوذرات در حدود 1/186 نانومتر می‌باشد. نانو وزیکول‌های تهیه‌شده، رهایش اسانس زنیان را به صورت کنترل شده هدایت می‌کنند.

نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر، بارگذاری اسانس زنیان در داخل نانو لیپوزوم به منظور افزایش پایداری، افزایش حلالیت و در نتیجه عملکرد بهتر در صورت گرفته است. فرمولاسیون تهیه شده آهسته رهش است و می‌تواند پوشش مناسبی باشد و اسانس را در مقابل اکسیداسیون حفظ کند و پایداری آن را افزایش دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1394/6/16 | پذیرش: 1395/3/16 | انتشار: 1395/7/13