نفیسی مقدم ر, میرجلیلی م ر, نوری ماجلان ن. اندازه گیری قطر قدامی – خلفی ورید اجوف تحتانی توسط سونوگرافی به عنوان یک روش غیر تهاجمی در تخمین میزان فشار ورید مرکزی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه. JSSU
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-306-en.html
Abstract: (34 Views)
مقدمه : تخمین حجم مایعات داخل عروقی در بیماران با جراحت های شدید و یا بستری در بخش مراقبت ویژه بسیار ضروری می باشد . در حال حاضر روش دقیق برای تخمین نیاز بدن به مایعات ، اندازه گیری فشار ورید مرکزی (CVP ) است که روش تهاجمی می باشد . از مدت ها قبل اندازه گیری قطر ورید اجوف تحتانی (IVC) توسط سونوگرافی به عنوان روش ساده و قابل دسترس جهت تخمین حجم مایعات داخل عروقی مطرح شده است . هدف از این مطالعه تخمین حجم مایعات مورد نیاز بیماران در بخش مراقبت ویژه است که با استفاده از اندازه گیری قطر قدامی – خلفی ورید اجوف تحتانی توسط سونوگرافی صورت گرفته و با فشار ورید مرکزی مقایسه می شود.
روش بررسی : این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی صورت گرفته است .بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه که به هر علتی کاتتر ورید مرکزی داشته و علایمی از افزایش فشار دهلیز راست نداشته، انتخاب شدند. در حالت دم و بازدم فشار ورید مرکزی و همچنین توسط سونوگرافی قطر ورید اجوف تحتانی بیماران اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS و آزمون های آماری رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت .
نتایج : در بین 50 بیمار میانگین فشار ورید مرکزی در هنگام دم 59/5 ±31/11 سانتی متر آب و در هنگام بازدم 65/5 ±20/12 سانتی متر آب بود . میانگین قطر ورید اجوف تحتانی در هنگام دم 56/3 ±71/7 میلیمتر و در هنگام بازدم 28/3±97/11میلیمتر بود . بین فشار ورید مرکزی و قطر آن همبستگی وجود داشت و ضریب همبستگی آن در حالت دم 664/0 (001/0 =p ) و در هنگام بازدم 495/0 (001/0=p ) بود . در این پژوهش رابطه خطی بین فشارو قطر ورید مرکزی وجود داشت .
نتیجه گیری : اندازه گیری قطر ورید اجوف تحتانی به عنوان روش غیر تهاجمی و قابل اعتماد می تواند جهت تخمین حجم مایع داخل عروقی به کار رود .
Type of Study:
Original article |
Subject:
General Received: 2009/10/3