مقدمه: مرزنگوش (Origanom Majorana L) گیاهی از خانواده نعنائیان به دلیل محتوی بالای ترکیبات آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی کاربرد زیادی دارد. از آنجا که فعالیت آنتیاکسیدانی گیاهان متأثر از روش عصارهگیری است، هدف از پژوهش حاضر بهینهسازی روش استخراج این ترکیبات از بافتهای مختلف (برگ و گل) مرزنگوش در مرحله رویشی وگلدهی می-باشد. روش بررسی: عصاره متانولی برگ مرزنگوش در مرحله قبل از گلدهی، بعد از گلدهی و مخلوط برگ و گل با سه روش خیساندن، امواج مایکروویو و فراصوت تهیه و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با دو آزمون تعیین ظرفیت پاکسازی رادیکالهای آزاد DPPH و ممانعت از پراکسیداسیون لینولئیک اسید در سیستم β- کاروتن برآورد گردید. نتایج: عصارهگیری با ماکروویو به طور معنیداری بیشترین میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی را از بافتهای مختلف مرزنگوش استخراج کرد (01/0p<) و روشهای خیساندن و کاربرد امواج فراصوت در رتبههای بعدی قرار داشتند. آزمون DPPH تفاوت معنیداری بین میانگینهای فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای مختلف را به خوبی نشان داد. نمونه برگ قبل از گلدهی که با روش مایکروویو عصارهگیری شده بود در بین نمونههای مورد آزمایش بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را داشت، مقدار IC50 آن در آزمون DPPH برابر mg DW ml-102/0 و درصد بازدارندگی از پراکسیداسیون لینولئیک اسید آن در مقایسه با BHT برابر 110% بود. در حالی که عصارهگیری این نمونه با کاربرد امواج فراصوت کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی داشت (IC50 برابر mg DW ml-1 28/0 و 102% بازدارندگی از پراکسیداسیون لیپیدها). نتیجهگیری: روش مایکرویو میتواند به عنوان بهترین و سریعترین روش استخراج مواد آنتی اکسیدانی مرزنگوش استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |