دوره 26، شماره 11 - ( بهمن 1397 )                   جلد 26 شماره 11 صفحات 977-966 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karamibonari A R. Effect of crataegus oxyacanta on antioxidant status in isoproterenol- induced myocardial infarction in male adult rats. . JSSU 2019; 26 (11) :966-977
کرمی بناری امیر رضا. اثر عصاره گیاه سرخ ولیک (Crataegus Oxyacantha ) بر وضعیت آنتی اکسیدانی در انفارکتوس میوکارد القا شده توسط ایزوپرترنول در موش‌های صحرایی نر بالغ. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (11) :966-977

مقدمه: کراتاگوس‌اکسی‌کانتا (سرخ ولیک-هاوترون) درطب سنتی و هومئوپاتیک به‌ عنوان یک کاردیوتونیک (مقوی قلب) به کارمی‌رود. مطالعه  حاضر در مورد اثرگیاه کراتاگوس اکسی کانتا بر روی وضعیت آنتی‌اکسیدانی طی انفارکتوس میوکارد تجربی القا شده در موش‌ها انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی چهار گروه از موش‌های صحرایی ویستار نر (220-200 گرم) که هر گروه شامل 10 سر حیوان بود برای مطالعه انتخاب شدند. گروه اول به‌ عنوان گروه کنترل، گروه دوم: ایزوپرترنول (85 میلی‌گرم برکیلوگرم وزن بدن‌) را به‌صورت زیر جلدی در روز 15 و 16 دریافت نمودند. گروه سوم‌: کراتاگوس (100 میلی‌گرم برکیلوگرم وزن بدن) از راه خوراکی به‌‌‌ مدت 30 روز دریافت نمودند‌. گروه چهارم: کراتاگوس را به مدت 30 روز و ایزوپرترنول ‌را در روزهای 15 و16 دریافت نمودند. در انتها موش‌های صحرایی بیهوش و ‌‌خون از قلب گرفته ‌شد سپس قلب برای آزمایش های بیوشیمیایی و آنالیزهای پاتولوژی خارج گردید. فعالیت مالون‌دی‌آلدئید، کاتالاز‌، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دسموتاز و آنتی‌اکسیدان‌های تام سرم مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و کروکسال والیس با استفاده از نرم افزارv 16 SPSS و در سطح معنا‌داری کمتر از05/0 انجام شد.
نتایج: کراتاگوس سطح مالون‌دی‌آلدئید در سرم و بافت قلب را به طور معنی داری کاهش (05/0>p) و سطح کاتالاز، سوپراکسید دسموتاز، گلوتاتیون‌پراکسیداز سرم و بافت قلب و هم چنین سطح کل آنتی‌اکسیدان‌ها را در مقابل گروهی که فقط ایزوپرترنول دریافت نمودند، به طور معنی‌داری افزایش داد (05/0>p). کراتاگوس هم چنین میزان ادم، ارتشاح سلول های آماسی و نکروز بافت قلبی را در مقایسه با گروهی که فقط ایزوپرترنول دریافت نمودند،کاهش داد.
نتیجه‌گیری: این مطالعه اثر محافظتی کراتاگوس بر آسیب بافتی واسترس‌اکسیداتیو ناشی از انفارکتوس میوکارد القا‌شده توسط ایزوپرترنول را تایید می نماید
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1396/6/10 | پذیرش: 1397/2/22 | انتشار: 1397/12/24