دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1383 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 39-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedinzadeh M, Amdjadi M. Determination of Normal Range of Uroflowmetry in 15-45 Years Old Males in Tabriz (1998). JSSU 2005; 12 (4) :22-39
عابدین زاده مهدی، امجدی محسن. اندازه گیری طیف مقادیر نرمال اروفلومتری در مردان 45-15 ساله شهر تبریز . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (4) :22-39

مقدمه:‌ با توجه به نیاز نموداری مرجع برای مقادیر اروفلومتری مردان و این که اروفلومتری تستی آسان، غیر تهاجمی و ارزان برای غربالگری و مشخص شدن اختلالات دفع ادرار می‌باشد این نوموگرام با شامل شدن طیف مقدار حداکثرسرعت جریان ادرار و متوسط جریان ادرار ارتباط معنی‌داری با حجم ادرار دفع شده بر اساس سن دارد. میانگین حداکثر سرعت جریان ادرار در حجم‌های ادراری بین 400-150 برابر ml/s 26 و میانگین متوسط سرعت جریان ادرار در حجم‌های ادراری بین 400 – 150 برابر ml/s 15 است بیشترین میزان حداکثر سرعت جریان ادرار در افراد زیر 30 سال داشتیم و میزان آن ml/s 39 بود با افزایش سن حداکثر سرعت جریان ادرار کاهش می‌یافت. این مطالعه به علت نیاز به یک نمودار مرجع برای ارزیابی نتیجه آزمون اروفلومتری مردان در سنین 45-15 سال در حجم‌های مختلف ادراری در جمعیت نمونه‌ای که دارای ساختار اجتماعی – فرهنگی، جسمانی شبیه جامعه ما باشد صورت گرفته است . روش بررسی: 350 آزمون اروفلومتری در مردان 45-15 سال سالم شهر تبریز به صورت مقطعی و انتخاب طبقاتی خوشه‌ای صورت گرفته است. حداکثر سرعت جریان ادرار (Qmax) و سرعت متوسط جریان ادرار (Qave) با حجم مقایسه و نوموگرام حجم ادرار با حداکثر(Qmax) و متوسط جریان ادرار (Qave) رسم شد این نوموگرام طیف وسیعی از حجم‌های ادراری ml 800-25 را شامل می‌شد. نتایج: ‌طبق نتایج به دست آمده حداکثر جریان ادرار با حجم ادرار دفع شده ارتباط دارد. همچنین متوسط جریان ادرار ارتباط معنی‌داری با افزایش سن داشت (P=0.023). در این مطالعه میانگین حداکثر سرعت جریان ادرار در حجم‌های ادراری بین ml400 – 150 برابر ml/s 26 و میانگین متوسط سرعت جریان ادرار در حجم‌های ادراری بین ml400 – 150 برابر ml/s 15 است. بیشترین میزان حداکثر سرعت جریان ادرار در افراد زیر 30 سال داشتیم و میزان ‌آن ml/s 39 بود و با افزایش سن حداکثر سرعت جریان ادرار کاهش می‌یافت. در این تحقیق شتاب جریان ادرار نیز در مردان محاسبه شد همچنین اندازه‌گیری شیب اولیه منحنی (Initial Slop) در حجم‌های ادراری زیر ml150 در افراد نرمال و غیر نرمال نشان داد که میزان شیب منحنی در آنها تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشته و در افتراق افراد نرمال از غیر نرمال در حجم‌های ادرار زیر ml150 کاربرد کلینیکی دارد. نتیجه‌گیری : نوموگرامهای به دست آمده از این مطالعه می‌تواند در تفسیر نتایج تست‌های ارودینامیک بیماران بخش‌های ارولوژی مورد استفاده قرارگیرد از میان وسیله‌های تشخیصی مثل سیستوسکوپی و رادیولوژی و ارودینامیک برای بررسی انسداد و اختلالات دفع ادرار به نظر می‌رسد که اروفلومتری تستی ساده و ارزان و غیر تهاجمی برای غربالگری و مشخص کردن این اختلالات باشد.
دریافت: 1389/11/16 | انتشار: 1383/10/26