مقدمه: مداخلات تغذیهای یکی از اثربخشترین روشهای پیشگیری و کنترل دیابت میباشد. شیر شتر به همراه درمانهای معمول، اثرات مثبتی بر قند خون بیماران دیابتی داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر لاکتوباسیل کازئی موجود در شیر شتر بر پروفایل قندی و لیپیدی موشهای دیابتی تیپ یک انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مداخلهای بوده و به روش کارآزمایی تجربی انجام شد. 32 سر موش در چهار گروه هشتتایی، رندوم تقسیم شدند. پس از دیابتیک کردن، موشها بهصورت یک روز درمیان با دو سیسی از فرآورده تهیه شده برای هر گروه تحت گاواژ قرار گرفتند. ارزیابیها (وزن، غلظتهای سرمی گلوکز، FBS، اوره، کراتینین، اسید اوریک، LDL،HDL ، TG، کلسترول و همچنین آنزیمهای کبدی AST و ALT و ALP) پس از 30 روز از دریافت گاواژ انجام شد. به منظور آنالیز دادهها از نرمافزار SPSS version 16 استفاده شد.
نتایج: میانگین وزن و غلظت سرمی LDL در گروه تیمار با پروبیوتیکهای لاکتوباسیل کازئی استاندارد و بومی بهصورت معناداری کمتر از گروه کنترل دیابتیک بود (P<0.05) و میانگین HDL در گروه تیمار با پروبیوتیکهای لاکتوباسیل کازئی استاندارد و بومی بالاتر از گروه کنترل دیابتیک بود (P<0.05)، اما تفاوت معنیداری بین گروه پروبیوتیک لاکتوباسیل کازئی بومی با استاندارد نبود. اوره، اسیداوریک، FBS، Cr، TG، کلسترول، AST، ALT و ALP بین گروه پروبیوتیک لاکتوباسیل کازئی استاندارد و بومی با گروه کنترل دیابتیک تفاوت معنیداری نداشت (P>0.05).
نتیجهگیری: به نظر میرسد پروبیوتیکهای لاکتوباسیل کازئی شیرشتر شاید بتوانند سبب بهبود کاهش وزن و بهبود پروفایل لیپیدی (افزایش HDL، کاهش LDL و نسبت LDL/HDL) در موشهای دیابتیک نوع یک داشته باشند که نیاز به انجام مطالعات گستردهتر در این زمینه میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی دریافت: 1402/5/20 | پذیرش: 1402/7/9 | انتشار: 1403/3/15