مقدمه: کلاژن دارای کاربردهای فراوانی در زمینه داروسازی و پزشکی، تهیه محصولات بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی میباشد و در سالهای اخیر توجه زیادی به جداسازی کلاژن از موجودات دریایی شده است، که علت آن عدم محدودیت استفاده از این نوع کلاژن در رژیم غذایی، عدم انتقال و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مسری و محدودیتهای شرعی میباشد. همچنین کلاژن ماهی، به لحاظ حلالیت فوقالعاده زیاد آن در اسید رقیق در مقیاسه با کلاژن پستانداران و ماکیان منحصر به فرد است.
هدف از این مطالعه بررسی جداسازی و ارزیابی کلاژن از پوست ماهی (Thunnus tonggol) به عنوان یک ماده بیولوژیک برای مهندسی بافت پزشکی بود.
روش بررسی: کلاژن با استفاده از اسید استیک از پوست ماهی جداسازی و با استفاده از روشهای SDS-PAGE (Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide-gel electrophoresis)، FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy)، اسپکتروفوتومتر UV و HPLC (High performance liquid chromatography)، نوع و میزان اسیدهای آمینه آن بررسی شد. در پایان رشد و سازگاری سلولهای فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن جداسازی شده مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: کلاژن پوست ماهی، کلاژن نوع I است. تجزیه و تحلیل FTIR وجود آرایش مارپیچی کلاژن را نشان داد و اسپکتروفتومتری UV نشان داد که کلاژن در 235 نانومتر جذب دارد. میزان کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور17/3 درصد بود. در تجزیه و تحلیل اسیدآمینه کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور، اسید آمینه گلایسین به عنوان اسید آمینه غالب بود. رشد و تکثیر سلولهای فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور مناسب بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد کلاژن ماهی می تواند یک منبع ارزان و در دسترس قابل استفاده در مهندسی بافتهای پزشکی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1400/7/10 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1401/6/15