دوره 30، شماره 6 - ( شهریور 1401 )                   جلد 30 شماره 6 صفحات 4948-4932 | برگشت به فهرست نسخه ها

Samiei M H, Jamili S, Nikukar H, Razban V. Isolation and Evaluation of Collagen from the Fish (Thunnus Tonggol) Skin: A Biological Material for Medical Tissue Engineering. JSSU 2022; 30 (6) :4932-4948
سمیعی محمدهادی، جمیلی شهلا، نیکوکار حبیب، رزبان وحید. جداسازی و ارزیابی کلاژن از پوست ماهی (هوور دم‌دراز- Thunnus tonggol) به عنوان یک ماده بیولوژیک برای مهندسی بافت پزشکی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (6) :4932-4948

مقدمه: کلاژن دارای کاربردهای فراوانی در زمینه داروسازی و پزشکی، تهیه محصولات بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی می‌باشد و در سال‌های اخیر توجه زیادی به جداسازی کلاژن از موجودات دریایی شده است، که علت آن عدم محدودیت استفاده از این نوع کلاژن در رژیم غذایی، عدم انتقال و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مسری و محدودیت‌های شرعی می‌باشد. هم‌چنین کلاژن ماهی، به لحاظ حلالیت فوق‌العاده زیاد آن در اسید رقیق در مقیاسه با کلاژن پستانداران و ماکیان منحصر به فرد است.
 هدف از این مطالعه بررسی جداسازی و ارزیابی کلاژن از پوست ماهی (Thunnus tonggol) به عنوان یک ماده بیولوژیک برای مهندسی بافت پزشکی بود.
روش بررسی: کلاژن با استفاده از اسید استیک از پوست ماهی جداسازی و با استفاده از روشهای SDS-PAGE (Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide-gel electrophoresis)، FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy)، اسپکتروفوتومتر UV و HPLC (High performance liquid chromatography)، نوع و میزان اسیدهای آمینه آن بررسی شد. در پایان رشد و سازگاری سلول‌های فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن جداسازی شده مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: کلاژن پوست ماهی، کلاژن نوع I است. تجزیه و تحلیل FTIR وجود آرایش مارپیچی کلاژن را نشان داد و اسپکتروفتومتری UV نشان داد که کلاژن در 235 نانومتر جذب دارد. میزان کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور17/3 درصد بود. در تجزیه و تحلیل اسیدآمینه کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور، اسید آمینه گلایسین به عنوان اسید آمینه غالب بود. رشد و تکثیر سلول‌های فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور مناسب بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد کلاژن ماهی می تواند یک منبع ارزان و در دسترس قابل استفاده در مهندسی بافت‌های پزشکی ‌باشد.

متن کامل [PDF 940 kb]   (285 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (680 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1400/7/10 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1401/6/15