مقدمه: ناباروری، عدم باروری بعد از یک سال مقاربت بدون استفاده از وسایل جلوگیری است. ناباروری در گذشته عمدتاً مشکل زنانه بود اما با مشخص شدن نقش فاکتورهای مردانه، درصد قابل توجهی از ناباروریها به نواقص اسپرم اختصاص یافت.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مورد- شاهدی از نمونههای اسپرم،30 مرد نابارور مبتلا به الیگوتراتواسپرمی بهعنوان گروه مورد و30 مرد بارور بدون سابقه ناباروری و دارای اسپرم نرمال به عنوان گروه شاهد، همه افراد بیمار و شاهد در محدوده سنی 20 تا 49 سال، که برای درمان ناباروری به پژوهشکده علوم تولید مثل یزد مراجعه کرده بودند، به منظور بررسی کروموزوم های 18، Xو Y با استفاده از تکنیک FISHانجام گرفت. نتایج با نرمافزار SPSS version 16 و تستهای آماری T-TEST وChi-Square Tests برای تجزیه و تحلیل آماری و ضریب همبستگی R پیرسون به منظور سنجش ارتباط بین متغیرها و سطح آماری 0/05 > Pدر نظر گرفته شد.
نتایج: اختلالات مشاهده شده در مردان نابارور الیگوتراتواسپرمی در ارتباط با گروه کنترل و بین اختلالات کروموزومی، شمارش، مورفولوژی اسپرم (01/0>P) و مدت زمان ناباروری (01/0>P) ارتباط معناداری وجود داشت. همچنین، بررسی اختلالات کروموزومی با سن افراد عدم وجود همبستگی بود ولی نرخ اختلالات کروموزومی در گروه سنی 49-40 سال به 50% افزایش یافته، که بالاترین میزان در بین گروههای سنی داشته است و قطعاً نیاز به بررسی در جامعه آماری بزرگتری دارد.
نتیجهگیری: بیماران مبتلا به OT ممکن است در معرض خطر افزایش تولد نوزادان آنیوپلوئیدی باشند که پیشنهاد به بررسی آنیوپلوئیدیهای کروموزومی توسط تکنیکهای مولکولار سیتوژنتیک مانند FISH میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ژنتیک دریافت: 1398/5/6 | پذیرش: 1400/11/15 | انتشار: 1400/11/15