مقدمه: ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﺪن و رﺷﺪ روزاﻓﺰون ﺷﻬﺮﻧﺸﯿﻨﯽ موجبات افزایش میزان آلودگی را فراهم کرده است و تاﺛﯿﺮ ﻣﺨﺮﺑﯽ ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺖ ﻋﻤﻮﻣﯽ داﺷﺘﻪ است، در این پژوهش به بررسی ارتباط غلظت آلایندهها و برخی پارامترهای اقلیمی بر میزان مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی و تنفسی در شهر شیراز پرداخته شده است.
روش بررسی: مطالعه از نوع تحلیلی است بدین منظور ابتدا به جمعآوری آمار روزانه مربوط به عناصر اقلیمی (دما، رطوبت، فشار، باد) طی دوره آماری (۱۳۹3-۱۳۸۳) از اداره کل هواشناسی شیراز، و اطلاعات روزانه مربوط به آلایندههای هوا (CO،PM،NO2،SO2،O3) از اداره کل محیط زیست شیراز و آمار مرگ و میرهای قلبی- عروقی و تنفسی مربوط به همین دوره آماری از دانشگاه علوم پزشکی شیراز پرداخته شد در مرحله بعد با استفاده از نرمافزار version 22 SPSS به تحلیل روشهای آماری و روابط همبستگی میانگین ماهانه، فصلی و سالانه متغیرها با فوتشدگان در سالهای مورد بررسی پرداخته شد.
نتایج: نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آنست که بین پارامترهای اقلیمی (رطوبت، فشار، دما و باد) ﺑﺎ ﻣﺮگ و ﻣﻴﺮهای ﻧﺎﺷﻲ از ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎی قلبی – عروقی و تنفسی ارﺗﺒﺎط ﻣﻌﻨﺎداری در سطح ۹۵ و ۹۹ درصد (P<0/01 P<0/05 , ) وﺟﻮد دارد. ﻫﻢ ﭼﻨﻴﻦ ﺑﻴﻦ ﻣﺮگ و ﻣﻴﺮهای ﻧﺎﺷﻲ از بیماریهای ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ در ﻓﺼﻮل ﻣﺨﺘﻠﻒ در شیراز ﺗﻔﺎوت آﺷﻜﺎری ﻣﺸﺎﻫﺪه میشود و مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی به نسبت بیماریهای تنفسی دارای حساسیت بیشتری نسبت به پارامترهای اقلیمی هستند.
نتیجهگیری: در مجموع در طول دوره آماری مورد نظر هیچ روز آلوده به آلایندههای O3 و NO2 در شهر شیراز مشاهده نگردید. روابط بین آلایندهها دیگر و میزان مرگ و میر نیز معنادار بودند این همبستگی با تاخیر زمانی ۵-۱ روزه برای آلایندههای CO و PM10 و ۱۰-۶ روزه را SO2 نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت محیط دریافت: 1398/5/5 | پذیرش: 1399/4/23 | انتشار: 1399/4/23