دوره 28، شماره 3 - ( خرداد 1399 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 2478-2467 | برگشت به فهرست نسخه ها

Omidvar K, Shahaeian S, Amiri Esfandegheh M. Relation between Concentration of Pollutants and Some Climatic Parameters on Cardiovascular and Respiratory Disease Mortality in Shiraz. JSSU 2020; 28 (3) :2467-2478
امیدوار کمال، شهائیان سپیده، امیری‌اسفندقه محبوبه. بررسی ارتباط غلظت آلاینده‌ها و برخی پارامترهای اقلیمی با میزان مرگ‌های ناشی از بیماری‌های قلبی و تنفسی در شهر شیراز. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1399; 28 (3) :2467-2478

مقدمه: ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﺪن و رﺷﺪ روزاﻓﺰون ﺷﻬﺮﻧﺸﯿﻨﯽ موجبات افزایش میزان آلودگی را فراهم کرده است و تاﺛﯿﺮ ﻣﺨﺮﺑﯽ ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺖ ﻋﻤﻮﻣﯽ داﺷﺘﻪ است‌، در این پژوهش به بررسی ارتباط غلظت آلاینده‌ها و برخی پارامترهای اقلیمی بر میزان مرگ‌های ناشی از بیماری‌های قلبی و تنفسی در شهر شیراز پرداخته شده است.
روش بررسی: مطالعه از نوع تحلیلی است بدین منظور ابتدا به جمع‌آوری آمار روزانه مربوط به عناصر اقلیمی (دما، رطوبت، فشار، باد) طی دوره آماری (۱۳۹3-۱۳۸۳) از اداره کل هواشناسی شیراز، و اطلاعات روزانه مربوط به آلاینده‌های هوا (CO،PM،NO2،SO2،O3) از اداره کل محیط زیست شیراز و آمار مرگ و میرهای قلبی- عروقی و تنفسی مربوط به همین دوره آماری از دانشگاه علوم پزشکی شیراز پرداخته شد در مرحله بعد با استفاده از نرم‌افزار version 22 SPSS به تحلیل روش‌های آماری و روابط همبستگی میانگین ماهانه، فصلی و سالانه متغیرها با فوت‌شدگان در سال‌های مورد بررسی پرداخته شد.
نتایج: نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آنست که بین پارامتر‌های اقلیمی (رطوبت، فشار، دما و باد) ﺑﺎ ﻣﺮگ و ﻣﻴﺮهای ﻧﺎﺷﻲ از ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎی قلبی عروقی و تنفسی ارﺗﺒﺎط ﻣﻌﻨﺎداری در سطح ۹۵ و ۹۹ درصد (P<0/01 P<0/05 , ) وﺟﻮد دارد. ﻫﻢ ﭼﻨﻴﻦ ﺑﻴﻦ ﻣﺮگ و ﻣﻴﺮهای ﻧﺎﺷﻲ از بیماری‌های ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ در ﻓﺼﻮل ﻣﺨﺘﻠﻒ در شیراز ﺗﻔﺎوت آﺷﻜﺎری ﻣﺸﺎﻫﺪه می‌شود و مرگ و میرهای ناشی از بیماری‌های قلبی- عروقی به نسبت بیماری‌های تنفسی دارای حساسیت بیشتری نسبت به پارامترهای اقلیمی هستند.
نتیجه‌گیری: در مجموع در طول دوره آماری مورد نظر هیچ روز آلوده به آلاینده‌های O3 و NO2 در شهر شیراز مشاهده نگردید. روابط بین آلاینده‌ها دیگر و میزان مرگ و میر نیز معنا‌دار بودند این همبستگی با تاخیر زمانی ۵-۱ روزه برای آلاینده‌های CO و PM10 و ۱۰-۶ روزه را SO2 نشان می‌دهد.
متن کامل [PDF 703 kb]   (919 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3183 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1398/5/5 | پذیرش: 1399/4/23 | انتشار: 1399/4/23