مقدمه: فلکسید و کنجد هر دو در کاهش فشار خون نقش دارند ولی تاکنون مطالعهای در جهت مقایسه این دو انجام نشده است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر نانهای حاوی پودر کنجد و بذرکتان روی فشارخون در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون مرحله I بود.
روش بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی، تصادفی و یک سو کور بود. اطلاعات دموگرافیک 100 نفر از افراد با فشار خون مرحله I بهدست آمد که بهصورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده بذرکتان (فلکسید) و کنجد تقسیم شدند و روزانه نانهای حاوی 30 گرم کنجد و یا 30 گرم بذر کتان به مدت چهارده هفته دریافت نمودند. فشارخون، دور شکم و BMI (شاخص توده بدنی) در ابتدا، هفته هفتم و در انتها اندازهگیری شد. اطلاعات تغذیهای و فعالیت بدنی نیز در این مواقع جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS version 16 و آزمونهای آماری independent sample t test و repeated measurement test آنالیز شد.
نتایج: کنجد و بذرکتان بهصورت معنیداری فشارخون سیستولی و دیاستولی را کاهش دادند (0/001(p= و تفاوت معنیداری با هم نداشتند. بهطور میانگین فشارخون سیستولی با کنجد mmHg 9/5 و با بذرکتان mmHg 10 کاهش یافت و فشارخون دیاستولی را بهترتیبmmHg 5/05 و mmHg 5/8 کاهش دادند. BMI و دور شکم در هر دو گروه فلکسید (به ترتیب 0/001 و 0/001(P= و کنجد (بهترتیب0/02 و 0/01(p= کاهش یافت و دو گروه از این لحاظ نیز تفاوت معنیداری با هم نداشتند.
نتیجهگیری: کنجد و بذرکتان توانایی مشابهی در کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی دور کمر و BMI داشتند. بنابراین هر دو میتوانند بهعنوان مکمل در کاهش فشار خون بالا بهکار روند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1397/12/6 | پذیرش: 1398/2/14 | انتشار: 1399/10/10