Mohsenipour M, Hassanshahian Z. Investigating the Effectiveness of Centaureacyanus Extracts on Planktonic Growth and Biofilm Structures of Six Pathogenic Bacteria. JSSU 2014; 22 (4) :1358-1370
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2695-fa.html
محسنی پور زینب، حسن شاهیان مهدی. بررسی اثربخشی عصارههای الکلی گیاه Centaurea cyanus بر فرم منفرد و بیوفیلمی شش باکتری پاتوژن. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (4) :1358-1370
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2695-fa.html
چکیده: (6269 مشاهده)
مقدمه: امروزه گسترش سویههای میکروبی مقاوم به دارو موجب شده تا مقابله با بیماریهای عفونی دشوارتر گردد. از دلایل مهم بروز مقاومتهای دارویی، جایگیری میکروارگانیسمها در ساختاری به نام بیوفیلم است. بیوفیلمها از تجمع میکروارگانیسمها بر سطوح مختلف ایجاد میشوند. از این جهت دستیابی به ترکیبات ضدمیکروبی نوین در مقابله با این ساختارها ضروری است. در این مطالعه تحقیقاتی خواص ضدمیکروبی گیاه Centaurea cyanus بر فرم منفرد و بیوفیلمی شش باکتری پاتوژن (استافیلوکوکوس ارئوس، باسیلوس سرئوس، استرپتوکوکوس پنومونیه، پسودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلی و کلبسیلا پنومونیه) بررسی گردید.
روش بررسی: اثربخشی عصارههای اتانولی و متانولی C.cyanus بر فرم منفرد با آزمون انتشار دیسک تعیین و مقادیر MIC و MBC به روش ماکروبراث دایلوشن به دست آمد. اثرات ضدبیوفیلمی عصارههای C.cyanus نیز با روش میکروتیتر پلیت بررسی گردید.
نتایج: در این بررسی قابلیت عصارههای گیاه گلگندم در مهار فرم منفرد و بیوفیلمی باکتریهای انتخابی تأیید و مشخص گردید که نوع اتانولی عصاره در مهار فرم منفرد کارآمدتر است. اثر مهاری عصارهها بر ساختارهای بیوفیلمی هر باکتری به نوع حلال و غلظت عصاره وابسته بوده و بیشترین اثر مهاری بر پدیده تشکیل بیوفیلم باکتریهای اشرشیاکلی (26/84%) و استرپتوکوکوس پنومونیه (14/83%) مشاهده گردید. در تیمار با عصارههای C.cyanus، استرپتوکوکوس پنومونیه (66/75%) بیشترین تخریب ساختارهای بیوفیلمی را نشان داده و بیشترین کاهش در فعالیت متابولیکی بیوفیلمها در در استافیلوکوکوس ارئوس (85/71%) مشاهده شد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای حاصل قابلیت بالای عصارههای C. cyanus در مقابله با میکروارگانیسمهای انتخابی تأیید و این عصارهها به عنوان گزینه مناسبی در مقابله با سویههای مذکور پیشنهاد گردیدند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی دریافت: 1392/10/30 | پذیرش: 1393/5/25 | انتشار: 1393/7/15