Haghiroalsadat F, Azhdari M, Oroojalian F, Omidi M, Azimzadeh M. The Chemical Assessment of Seed Essence of Three Native Medicinal Plants of Yazd Province (Bunium Premium, Cuminum Cyminum, Trachyspermum Copticum) and the Comparison of Their Antioxidant Properties. JSSU 2015; 22 (6) :1592-1603
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2531-fa.html
حقیرالسادات فاطمه، اژدری مریم، عروجعلیان فاطمه، امیدی میثم، عظیم زاده مصطفی. بررسی ترکیبات شیمایی اسانس بذر سه گیاه دارویی بومی استان یزد (زیره سیان، زیره سیاه و زنیان) و مقایسه قدرت آنتیاکسیدانی آنها. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (6) :1592-1603
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2531-fa.html
چکیده: (10139 مشاهده)
مقدمه: از مهمترین گیاهان دارویی خانواده چتریان در ایران، زیره سیاه، زیره سبز و زنیان میباشد که در مناطق مختلفی از رویشگاههای طبیعی استان یزد به چشم میخورد. در این مطالعه به بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس بذر و مقایسه قدرت آنتیاکسیدانی این سه گیاه پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، تمامی آزمایشها در سه تکرار انجام گرفت. بذور جمعآوری شده به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. جداسازی و شناسایی ترکبیات تشکیل دهنده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) انجام شد. خواص آنتیاکسیدانی اسانس بذر به روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH)) سنجیده و برای اندازهگیری مقدار کل ترکیبات فنولی از روش Follin-Ciocalteu استفاده شد.
نتایج: مهترین ترکیبات در زیره سیاه گاماترپینن، کومین آلدئید و پاراسیمن و در زیره سبز، پروپانل، بنزن متانول ، 1- فنیل 1- بوتانل و گاماترپینن و در زنیان تیمول، گاماترپنین، سایمن و بتا پنین بود. نتایج به دست آمده از غلظتهای مؤثر مختلف از اسانس سه گیاه نشان داد که در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز به ترتیب 85/2، 711/0 و 49/1 میکروگرم بر میلیلیتر و میزان ترکیبات فنولی 09/117، 62/162 و 22/90 میلیگرم گالیک اسید بر گرم است.
نتیجهگیری: زنیان دارای بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی و زیره سیاه دارای کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد. بیشترین ترکیبات فنولی به ترتیب در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی دریافت: 1392/6/6 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/11/1