دوره 16، شماره 5 - ( ويژه نامه اطفال 1387 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 13-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akhavan- Karbasi S, Fallah R, Golestan M, Sadr-Bafghi M. Prevalence and Risk Factors of Obesity and Overweight among Primary School Children in Yazd. JSSU 2009; 16 (5) :8-13
اخوان کرباسی صدیقه، فلاح راضیه، گلستان مطهره، صدر بافقی مهدخت. بررسی فراوانی و فاکتورهای مساعد کننده چاقی و افزایش وزن در کودکان پیش دبستانی شهر یزد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1387; 16 (5) :8-13

مقدمه: چاقی از مشکلات مهم بهداشتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که در دهههای اخیر رو به افزایش میباشد. هدف از انجام این تحقیق تعیین فراوانی و ریسک فاکتورهای چاقی و اضافه وزن در کودکان پیش دبستانی شهر یزد بود. روش بررسی: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 400 کودک 6 ساله(200 دختر و 200 پسر) به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی از کودکان مراجعه کننده به پایگاه های سنجش سلامت شهر یزد در سال 85-1384 انتخاب شدند. قد و وزن کودکان اندازهگیری و نمایه توده بدنی(BMI) محاسبه و از چارت رشد NHNESIII که مورد قبول WHO میباشد استفاده شد. BMI بین صدک 95-85، به عنوان افزایش وزن و بالاتر از صدک 95 به عنوان چاقی در نظر گرفته شد. پرسشنامه با مصاحبه حضوری با والدین تکمیل و اطلاعات با نرم افزار SPSS Ver 11.5 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج: در این مطالعه8/3% از کودکان چاقی و3/4% افزایش وزن داشتند. فراوانی چاقی و اضافه وزن به ترتیب در پسران 5/5% و 5% و در دختران 2% و 5/3% بود. چاقی و اضافه وزن کودک با فعالیت فیزیکی، مدت زمان تماشای تلویزیون در روز و تعداد دفعات مصرف تنقلات، نوشیدنیهای گازدار و غذاهای آماده در طی هفته ارتباط داشت(001%=P)، ولی با جنس و رتبه تولد کودک، سواد و سابقه چاقی در والدین ارتباط نداشت. نتیجهگیری: بر اساس نتایج این تحقیق اگر چه فراوانی اضافه وزن در این منطقه و در این گروه سنی در مقایسه با سایر مطالعات چندان بالا نیست، ولی در برنامهریزیهای بهداشتی جهت پیشگیری از چاقی باید به فاکتورهای مساعد کننده آن توجه داشت.
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1387/10/26