دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1387 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 55-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafary-Nodushan S, Shakiba M, Lotfi M. Hydration Status of Adult Population of Yazd. JSSU 2008; 16 (2) :49-55
جعفری ندوشن سمیه، شکیبا مهرداد، لطفی محمدحسن. بررسی وضعیت هیدراسیون گروههای مختلف شغلی ساکن یزد در فصول زمستان85 و بهار 1386. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1387; 16 (2) :49-55

مقدمه: دهیدراسیون موضوعی است که در دهههای اخیر ذهن بسیاری از محققین را به خود مشغول کرده است. آب مهمترین ماده تغذیهای است که اغلب به راحتی و رایگان در اختیار بشر است و کمبودآن اکثراً ناشی از غفلت ما در حفظ تعادل آب است. کمبود آب میتواند در دراز مدت اثرات بدی بر سیستمهای حیاتی بدن بگذارد، در حالی که این مساله به سادگی قابل پیشگیری است. روش بررسی: این مطالعه توصیفی روی 230 نفر از افراد بزرگسال جامعه شهری یزد(از بین دانشجویان، پرستاران، کارمندان و کارگران) که با روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده بودند، انجام شد. وزن مخصوص ادرار در ساعات 12-10 صبح (با دو روش رفرکتومتر و Dip stick) اندازهگیری و رنگ ادرار آنها برحسب چارت 8 رنگ ادراری ثبت شد و سپس وزن مخصوص ادرار با عاملهایی نظیر رنگ ادرار، نوع مایعات مصرفی، تعداد دفعات تشنگی و دفع ادرار در روز موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج : در پایان تحقیق مشخص شدکه براساس تعریف،1/96% افراد مورد مطالعه درجاتی ازکم آبی دارند و حدود 7/69% آنها کاملاً دهیدره (1020≤ وزن مخصوص ادرار) و8/4% از کل افراد دچار دهیدراسیون شدید هستند. میانگین وزن مخصوص ادرار (اندازه-گیری شده با روش رفرکتومتر) در جامعه مورد مطالعه 69/5±1021 بود. دانشجویان میانگین وزن مخصوص بالاتری داشتند(45/5±1023). رابطه وزن مخصوص ادرار با رنگ ادرار، تعداد دفعات تشنگی و دفع ادرار معنادار بود اما با نوع مایعات مصرفی رابطهای نداشت. نتیجهگیری: درصد بالایی از جمعیت مورد مطالعه ما دچار درجاتی از دهیدراسیون بودند که این مساله نگران کننده است. میتوان به مردم توصیه کردکه نسبت به مصرف مایعات کافی بیشترحساس باشند و زمانی را برای نوشیدن اختصاص دهند، با توجه به ارتباط قوی بین وزن مخصوص و رنگ ادرار در بررسی وضعیت هیدراسیون پیشنهاد میکنیم که از رنگ ادرار به عنوان یک شاخص سهلالوصول جهت تخمین زودرس وضعیت دهیدراسیون استفاده شود. به طوریکه افراد سعی کنند ادرار خود را بیرنگ نگاه دارند.
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1387/4/25