مقدمه: در صنایع غذایی از انواع رنگهای غذایی همچون رنگ زرد تارترازین استفاده میگردد که علاوه بر اثر سمیت بر روی بدن انسان، باعث تضعیف سیستم ایمنی و افـزایش آنزیمهای کبدی میشود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره گردو بر سمیت ناشی از تأثیر رنگ خوراکی مصنوعی تارترازین بر روی سطوح آنزیمهای کبدی در موشهای صحرایی نر میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه دریافت کننده رنگ غذای تارترازین ( mg/kg 15)، گروه دریافتکننده عصاره گردو (g/kg0/2) و گروه دریافتکننده رنگ غذای تارترازین (mg/kg 15) به همراه عصاره گردو (g/kg0/2). محلولها به صورت گاواژ به موشها تجویز گردید. تیمارها به مدت 30 روز انجام شد و آنزیمهای کبدی همچون آلانـین آمینوترانـسفراز (ALT)، آســپارتات آمینوترانــسفراز (AST)، آلکــالینفــسفاتاز (ALP)، گاماگلوتامیلترانسفراز (GGT) و مارکر زیستی بیلیروبین توتال (B.T) اندازهگیری شدند. نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS version 16، آزمون ANOVA یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: تارترازین سبب افزایش معنیدار میزان آنزیمهایALP ،GGT و بیلیروبین توتال نسبت به گروه کنترل گردید (0/01>P). مصرف عصاره گردو بهتنهایی باعث کاهش معنیدار میزان آنزیمهای AST وALT نسبت به گروه کنترل شد. میزان آنزیمهای AST، ALP، GGT و B.T در گروهی که همزمان تارترازین و عصاره گردو مصرف کرده بودند نسبت به گروه تارترازین بهطور معنیدار کاهش یافت (0/01 >P).
نتیجهگیری: رنگهای مصنوعی مثل تارترازین باعث افزایش آنزیمهای کبدی می شود ولی استفاده از عصاره گردو به دلیل خواص آنتیاکسیدانی آن میتواند موجب کاهش سطح آنزیمهای کبدی شده و از آسیب کبدی جلوگیری کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1404/1/20 | پذیرش: 1404/4/16 | انتشار: 1404/8/15