دوره 33، شماره 8 - ( آبان 1404 )                   جلد 33 شماره 8 صفحات 9316-9304 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shiri S, Khezri S, Rostamkhani N. Investigating the Effect of Walnut Extract on the Toxicity Caused by the Effect of Tartrazine Artificial Food Coloring on the Levels of Liver Enzymes in Male Rats. JSSU 2025; 33 (8) :9304-9316
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6421-fa.html
شیری صفی اله، خضری شیوا، رستمخانی نسیم. بررسی اثر عصاره گردو بر سمیت ناشی از تاثیر رنگ خوراکی مصنوعی تارترازین بر روی سطوح آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی‌ نر. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1404; 33 (8) :9304-9316

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6421-fa.html


چکیده:   (68 مشاهده)
مقدمه: در صنایع غذایی از انواع رنگ‌­های غذایی همچون رنگ زرد تارترازین استفاده می­‌گردد که علاوه بر اثر سمیت بر روی بدن انسان، باعث تضعیف سیستم ایمنی و افـزایش آنزیم‌­های کبدی می‌­شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره گردو بر سمیت ناشی از تأثیر رنگ خوراکی مصنوعی تارترازین بر روی سطوح آنزیم­‌های کبدی در موش‌های صحرایی نر می­باشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه دریافت کننده رنگ غذای تارترازین ( mg/kg 15)، گروه دریافت‌کننده عصاره گردو (g/kg0/2) و گروه دریافت‌کننده رنگ غذای تارترازین (mg/kg 15) به همراه عصاره گردو (g/kg0/2). محلول‌ها به صورت گاواژ به موش‌ها تجویز گردید. تیمارها به مدت 30 روز انجام شد و آنزیم­های کبدی همچون آلانـین آمینوترانـسفراز (ALT)، آســپارتات آمینوترانــسفراز (AST)، آلکــالین‌فــسفاتاز (ALP)، گاما‌گلوتامیل‌ترانسفراز (GGT) و مارکر زیستی بیلی‌روبین توتال (B.T) اندازه‌گیری شدند. نتایج با استفاده از  نرم‌افزار SPSS version 16، آزمون ANOVA یک­طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: تارترازین سبب افزایش معنی­دار میزان آنزیم‌هایALP ،GGT و بیلی‌روبین توتال نسبت به گروه کنترل گردید (0/01>P). مصرف عصاره گردو به‌تنهایی باعث کاهش معنیدار میزان آنزیمهای AST وALT نسبت به گروه کنترل شد. میزان آنزیم­های AST، ALP، GGT و B.T در گروهی که همزمان تارترازین و عصاره گردو مصرف کرده بودند نسبت به گروه تارترازین به‌طور معنی­دار کاهش یافت (0/01 >P).
نتیجه‌گیری: رنگ­های مصنوعی مثل تارترازین باعث افزایش آنزیم‌های کبدی می شود ولی استفاده از عصاره گردو به دلیل خواص آنتی­اکسیدانی آن می­تواند موجب کاهش سطح آنزیم­­های کبدی شده و از آسیب کبدی جلوگیری کند.
 
متن کامل [PDF 649 kb]   (48 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (20 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1404/1/20 | پذیرش: 1404/4/16 | انتشار: 1404/8/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb