مقدمه: کرچک (Ricinus communis) گیاه روغنی و دارویی از تیره فرفیون (Euphorbiaceae) میباشد که حاوی چندین ترکیب زیست فعال از جمله ریسین، ریسینین و فلاونوئیدها میباشد که با دارا بودن تأثیرات بیولوژیکی متعددی نظیر خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد التهابی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از این مقاله بررسی اثرات آنتیاکسیدانی، ضد باکتریایی و ترکیبات زیست فعال فنولی و فلاونوئیدی دانههای کرچک از مناطق مختلف است.
روش بررسی: در این مطالعه پس از تهیه عصارههای متانولی و هگزانی به دو روش مختلف استخراج همزنی و سوکسله، اثر آنتیاکسیدانی عصاره به روش DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) سنجیده شد. جهت بررسی اثر ضد باکتریایی علیه 4 نوع باکتری از روشهای دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. در این مطالعه همچنین محتوی فنلی و فلاونوئید کل مطالعه گردید.
نتایج: نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل توسط عصاره متانولی با روش عصاره گیری همزنی برای دانه کرچک منطقه مازندران بهدست آمده است. بیشترین میزان مهار رادیکال آزاد مربوط به عصاره متانولی- سوکسله برای دانه کرچک منطقه قم بود. بیشترین میزان قطر هاله عدم رشد برای باکتریهای باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت 400 میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب با اندازههای 0/84± 21/16 و 0/47 ±15/33 میلیمتر مربوط به عصاره متانولی- همزنی بهدست آمد و همچنین عصاره متانولی منطقه مازندران فعالیت بازدارندگی و کشندگی خوبی در برابر باکتریها داشته است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که منطقه کشت دانه، نوع حلال و روش عصارهگیری تاثیر زیادی بر میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی، محتوی فنولی و فلاونوئیدی و خواص ضد باکتریایی دانه کرچک دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1403/10/17 | پذیرش: 1404/4/16 | انتشار: 1404/7/15