دوره 33، شماره 7 - ( مهر 1404 )                   جلد 33 شماره 7 صفحات 9238-9227 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hor M, Rahaiee S, khanjani Jelodar S, Akbarzade Niaki M. Phytochemical Analysis and Biological Activity of Ricinus Communis: Investigating Antioxidant and Antibacterial Properties. JSSU 2025; 33 (7) :9227-9238
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6360-fa.html
حر مهدیه، رهایی سمیه، خانجانی جلودار صدیقه، اکبرزاده نیاکی ملیحه. تحلیل فیتوشیمیایی و فعالیت بیولوژیکی دانه کرچک (Ricinus communis): بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1404; 33 (7) :9227-9238

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-6360-fa.html


چکیده:   (11 مشاهده)
مقدمه: کرچک (Ricinus communis) گیاه روغنی و دارویی از تیره فرفیون (Euphorbiaceae) می‌باشد که حاوی چندین ترکیب زیست فعال از جمله ریسین، ریسینین و فلاونوئیدها می‌باشد که با دارا بودن تأثیرات بیولوژیکی متعددی نظیر خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از این مقاله بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضد باکتریایی و ترکیبات زیست فعال فنولی و فلاونوئیدی دانه‌های کرچک از مناطق مختلف است.
روش بررسی: در این مطالعه پس از تهیه عصاره‌های متانولی و هگزانی به دو روش مختلف استخراج همزنی و سوکسله، اثر آنتی‌اکسیدانی عصاره به روش DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) سنجیده شد. جهت بررسی اثر ضد باکتریایی علیه 4 نوع باکتری از روش‌های دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. در این مطالعه هم‌چنین محتوی فنلی و فلاونوئید کل مطالعه گردید.
نتایج: نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل توسط عصاره متانولی با روش عصاره گیری هم‌زنی برای دانه کرچک منطقه مازندران به‌دست آمده است. بیشترین میزان مهار رادیکال آزاد مربوط به عصاره متانولی- سوکسله برای دانه کرچک منطقه قم بود. بیشترین میزان قطر هاله عدم رشد برای باکتری‌های باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت 400 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به ترتیب با اندازه‌های 0/84± 21/16 و 0/47 ±15/33 میلی‌متر مربوط به عصاره متانولی- هم‌زنی به‌دست آمد و هم‌چنین عصاره متانولی منطقه مازندران فعالیت بازدارندگی و کشندگی خوبی در برابر باکتری‌ها داشته است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که منطقه کشت دانه، نوع حلال و روش عصاره‌گیری تاثیر زیادی بر میزان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی، محتوی فنولی و فلاونوئیدی و خواص ضد باکتریایی دانه کرچک دارد.
 
متن کامل [PDF 1156 kb]   (10 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1403/10/17 | پذیرش: 1404/4/16 | انتشار: 1404/7/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb