مقدمه: میگرن از اختلالات روانتنی رایج است که عوامل هیجانی و روانی در ایجاد آن ها دخیل هستند. درمان هیجانمدار میتواند به عنوان عامل تأثیرگذار در مدیریت این اختلال مطرح باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجانمدار بر مؤلفههای هیجانی در بیماران زن مبتلا به میگرن انجام شد.
روش بررسی: به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به میگرن شهر یزد در سال 1403 بودند. 30 بیمار به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. بیماران قبل از درمان به تکمیل پرسشنامههای باورهای هیجانی (EBQ)، مقیاس همدلی (PES)، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و مقیاس اندازهگیری آنالوگ بصری (VAS) مبادرت نمودند و در پایان نیز در مرحله پس آزمون این ارزیابی صورت گرفت. مدت دوره مداخله درمان هیجانمدار برای گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتهای یک جلسه بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره و از طریق بسته نرم افزار آماری برای علوم اجتماعی SPSS version 16 انجام شد.
نتایج: نتایج نشان داد که در متغیرهای باورهای هیجانی و ابعاد آن و همچنین اضطراب، افسردگی و استرس، گروه تحت درمان هیجان مدار نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری میانگین پایین تری بهدست آورده اند (0/05P≤). در متغیر همدلی و ابعاد آن به جز بعد توانایی تشخیص احساسات منفی دیگران گروه تحت درمان هیجان مدار نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری میانگین بالاتری بهدست آورده اند (0/05P≤).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهشی نشان داد افراد مبتلا به سردرد میگرن در تجربه و پردازش هیجانهای خود با مشکل مواجهاند و دچار نگرانی و خودسرزنشی میگردند. بر این اساس پروتکل درمان هیجان مدار میتواند برای بیماران مبتلا به سردرد میگرن استفاده شود و در بهبود مؤلفههای هیجانی این افراد مؤثر واقع شود.
نوع مطالعه:
کارآزمایی بالینی |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1403/8/3 | پذیرش: 1403/10/2 | انتشار: 1403/11/15