مقدمه: انجماد بافت تخمدان بهترین روش حفظ باروری برای دختران نابالغ و زنان مبتلا به سرطان است. اما به دلیل احتمال برگشت سلولهای بدخیم بعد از پیوند بافت، جداسازی فولیکول از بافت تخمدان منجمد - ذوبشده این افراد برای بلوغ آزمایشگاهی یا ساخت تخمدان مصنوعی مورد توجه است. هدف از این مطالعه، ارزیابی تأثیر رنگ حیاتی نوترال رد (Neutral red; NR) و آنزیم کلاژناز در جداسازی موفق فولیکول زنده از قطعات بافت تخمدان انسانی منجمد شده است.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی- مداخلهای، دو گروه اصلی وجود دارد: گروه حاوی رنگ حیاتی NR و گروه بدون NR. قطعات خردشده (0/5×0/5میلیمتر) از بافت تخمدان منجمد شیشهای - ذوبشده ۱۰ فرد تراجنسی، برای هضم آنزیمی به دو فالکون حاوی HTCM و آنزیم کلاژنازIA (mg/ml۱) منتقل شد. به یکی از فالکونها NR اضافه شد. سپس فولیکولها با روش مکانیکی جداسازی شدند. فولیکولهای جداسازیشده از نظر ریختشناسی و اندازه بررسی شدند. میزان زندهمانی و سلامت فولیکولها با رنگ فلوئورسنت Calcein-AM و Ethidium homodimer-I ارزیابی شد. دادهها با روش t-test توسط نرمافزار GraphPad Prism مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: تعداد فولیکولهای جداسازیشده با NR (25/02± 46/50) بیشتر از زمانی است که از NR برای جداسازی استفاده نشد (۵/58± ۶/۶) (۰/0001 > P). هم چنین با توجه به ارزیابیهای ریختشناسی، بیشتر فولیکولهای جداسازیشده از قشر تخمدان افراد تراجنسی از نوع فولیکولهای بدوی (77/4 درصد) و اولیه (21/12 درصد) بودند و تنها تعداد کمی فولیکولهای ثانویه (1/4 درصد) در بافت تخمدان این افراد وجود داشت. رنگآمیزی Live/dead زندهبودن فولیکولها را بانمایش رنگ سبز تأیید کرد.
نتیجهگیری: براساس نتایج استفاده همزمان از کلاژناز IA و رنگ حیاتی Neutral red نقش مهمی در سهولت جداسازی فولیکول از بافت تخمدان متراکم انسان دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1403/5/22 | پذیرش: 1403/7/29 | انتشار: 1403/10/15