مقدمه: شناسایی و پاکسازی کامل کانالهای اضافی دندان نقش مهمی در موفقیت درمانریشه دارد. باتوجه به پیچیدگی و تنوع در آناتومی و مورفولوژی دندانهای مولر فکپایین، شیوع کانال مزیالمیانی در این دندانها هنوز مورد بحث میباشد. ازاینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی نسبی وجود کانال مزیالمیانی در دندانهای مولرمندیبل در رادیوگرافی CBCT انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-مقطعی،300 تصویر CBCT که در بازه زمانی سالهای 99-95 در یک مرکز خصوصی رادیولوژی دهان، فک و صورت در یزد تهیه شده بودند، بررسی شدند. دندانهای مولر اول و دوم فک پایین از نظر وجود کانال مزیال میانی بر حسب سن و جنس بیماران، سمت قرارگیری و نوع دندان مورد بررسی قرارگرفتند. دادهها توسط نرمافزار SPSS version 17 و آزمون کای اسکوئر، تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: از 300 دندان مولر فکپایین (122 مولر اول و 178 مولر دوم) تنها در 18 دندان (6 درصد) کانال مزیال میانی وجود داشت. فراوانی کانال مزیال میانی بهطور معنیداری در دندان مولر اول (18مورد) بیشتر از مولر دوم (هیچ مورد) بود. 12 کانال مزیال میانی در زنان و 6 کانال مزیال میانی در مردان مشاهده شد. 12 کانال مزیال میانی در مولرهای سمت چپ و بقیه سمت راست دهان بودند. میانگین سنی افرادی که در آنها کانال مزیال میانی مشاهده شد، 15/27±37/33 سال بود. ارتباط آماری معنیداری بین وجود کانال مزیالمیانی با سن، جنسیت و سمت قرارگیری دندان وجود نداشت (0/05<P). شیوع کانال مزیالمیانی به طور معنیداری در دندان مولراول بیشتر از دندان مولردوم بود (0/0001=P).
نتیجهگیری: فراوانی کانال مزیال میانی در دندانهای مولراول فک پایین در جمعیت مورد مطالعه کم بود و در دندان مولر دوم فکپایین شایع نبود؛ با اینحال احتمال وجود کانال مزیال میانی در درمان این دندانها بایستی مدنظر قرار بگیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اندودنتیکس دریافت: 1403/1/20 | پذیرش: 1403/6/15 | انتشار: 1403/6/15