میروکلی عباس، برادران فر محمد حسین، حسنی علی، جعفری رزیتا. بررسی کاهش شنوایی حسی عصبی در مبتلایان به اوتیت مدیای مزمن. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1386; 15 (4) :21-28
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-617-fa.html
چکیده: (8233 مشاهده)
مقدمه: کاهش شنوایی انتقالی ناشی از اوتیت مدیای مزمن را میتوان به روش جراحی به خوبی اصلاح کرد اما امکان آسیب فونکسیونل به گوش داخلی هم وجود دارد. این آسیب ممکن است به صورت سرگیجه با کاهش شنوایی حسی عصبی تظاهر یابد. هدف اصلی از این مطالعه پاسخ به این پرسش است که آیا اوتیت مدیای مزمن میتواند به کاهش شنوایی حسی عصبی منجر شود یا خیر؟
روش بررسی: این مطالعه از نوع مشاهدهای و مورد – شاهدی بود که به روش مقطعی صورت گرفت. 120 بیمار مبتلا به اوتیت مدیای مزمن یکطرفه با رعایت معیارهای خروج از مطالعه به روش نمونهگیری آسان انتخاب و وارد مطالعه گردیدند. در هر بیمار گوش مبتلا به اوتیت مدیای مزمن ، گوش مورد آزمون و گوش مقابل (گوش سالم) به عنوان گوش شاهد در نظر گرفته شد. آستانه هدایت استخوانی و آستانه هدایت هوایی در فرکانسهای گفتاری و نیز در فرکانس KHZ 4 در گوش مبتلا و گوش سالم و همچنین یافتههای حین عمل بیماران شامل کلستاتوم ، خوردگی استخوانچهها ، فیستول لابیرنتین و خوردگی کانال فالوپ ( در صورت وجود) در پرسشنامه ثبت گردیدند. با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمونهای Wilcoxon ، Kruskal-Wallis ، Mann-Whitney وضریب همبستگیSpearman تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت گرفت.
نتایج: میانگین آستانه هدایت استخوانی در فرکانسهای گفتاری ، و در گوش مبتلا و گوش سالم به ترتیب 98/14 و 88/11 دسیبل و در فرکانس KHZ 4 به ترتیب: 55/21 و 47/13 دسیبل بود. مقایسه این میانگینها در گوش مبتلا و گوش سالم بیانگر اختلاف آماری معنیدار بود (P =0.0001,P=001) . میزان افزایش آستانه هدایت استخوانی در فرکانس KHZ4 نسبت به فرکانس های گفتاری دارای اختلاف آماری معنیدار بود (P=0.001) . با تقسیم بیماران به سه گروه از نظر مدت زمان بیماری (کمتر از یک سال بین یک سال تا ده سال و بیش از ده سال) میانگین افزایش آستانه هدایت استخوانی در بین سه گروه مقایسه گردید که معرف اختلاف آماری معنیدار بین آنها بود. ارتباط معنیدار بین وجود کلستاتوم و میزان افزایش آستانه هدایت استخوانی به دست آمد اما در مورد خوردگی در زنجیره استخوانی چنین ارتباطی حاصل نشد.
نتیجهگیری: اوتیت مدیای مزمن میتواند به کاهش شنوایی حسی عصبی در فرکانس های گفتاری و در فرکانس KHZ 4 منجر شود که در فرکانس KHZ 4 شدت آن بیشتر است. با افزایش مدت زمان بیماری شدت کاهش شنوایی حسی عصبی ایجاد شده افزایش مییابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1386/10/25