دوره 31، شماره 8 - ( آبان 1402 )                   جلد 31 شماره 8 صفحات 6976-6965 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moini A, Malekzadeh F, Navid B, Mohammadi M, Omani-Samani R. Psychometric of the Persian Version of Shift Work Disorder Questionnaire in Employee Women. JSSU 2023; 31 (8) :6965-6976
معینی اشرف، ملک زاده فریده، نوید بهناز، محمدی مریم، عمانی سامانی رضا. روان سنجی نسخه فارسی پرسش‌نامه اختلال نوبت‌کاری در زنان شاغل. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (8) :6965-6976

مقدمه: اختلال نوبت‌کاری (Shift Work Disorder :SWD)، یک اختلال خواب اولیه (ریتم شبانه‌روزی) است که با خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز و یا بی‌خوابی مشخص می‌شود که با افزایش خطر تصادف‌ها و کاهش کیفیت زندگی در افراد همراه است. استفاده از پرسش‌نامه اختلال نوبت‌کاری برای شناسایی افراد در معرض خطر مفید باشد. هدف از این مطالعه روان‌سنجی نسخه فارسی پرسش‌نامه اختلال نوبت‌کاری در زنان شاغل بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی پرسش نامه اختلال نوبت کاری(SWD)  با استفاده از روش ترجمه از زبان مبدأ انگلیسی به زبان فارسی و سپس ترجمه مجدد از فارسی به انگلیسی و ترجمه مجدد از انگلیسی به فارسی برگردانده شد. روایی ظاهر توسط متخصص ویرایش ادبی و یک گرافیست و روایی محتوا توسط 10 نفر متخصص با محاسبه تحلیل عام به انجام رسید و روایی آن به‌ وسیله تحلیل عاملی اکتشافی ارزیابی شد. برای بررسی پایایی در این مطالعه 632 خانم‌ شاغل مراجعه‌کننده به پژوهشگاه رویان، بیمارستان آرش و مطب زنان در شهر تهران با آلفای کرونباخ مورد محاسبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS version 16  انجام شد.
نتایج: از نظر روایی محتوی با میانگین 70% (سوألات به ترتیب 80%، 80%، 60% و 60%) و شاخص اعتبار محتوا با میانگین 5/87% (سوالات به ترتیب 100%، 90%، 80% و 80%) بود. در بررسی پایایی، همگنی داخلی پرسش‌نامه SWD با میزان آلفای کرونباخ 63/4 درصد و حذف هر یک از چهار سوأل پرسش‌نامه منجر به کاهش همگنی داخلی پرسش‌نامه می‌شد. هم‌چنین دامنه تغییرات همبستگی برای چهار سوال پرسش‌نامه از حداقل 0/339 تا 0/488 بود که بیشتر از حداقل حد مطلوب 0/3 بوده است.
نتیجه‌گیری: روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش‌نامه اختلال نوبت‌کاری در حد قابل قبولی است.

متن کامل [PDF 775 kb]   (154 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (86 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1401/12/21 | پذیرش: 1402/5/15 | انتشار: 1402/8/15