دوره 31، شماره 2 - ( اردیبهشت 1402 )                   جلد 31 شماره 2 صفحات 6395-6378 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare B, Daryanoosh F, Rezaei R, Nemati J, Hemmatinafar M. Effect of Eight Weeks of High-Intensity Intermittent Swimming Training on the Biochemical Factors of Lipid Metabolism and Hippocampal Memory Function of Male Rats with Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH). JSSU 2023; 31 (2) :6378-6395
زارع بهاره، دریانوش فرهاد، رضایی رسول، نعمتی جواد، همتی نفر محمد. تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا بر عوامل بیوشیمیایی متابولیسم لیپید و عملکرد حافظه هیپوکمپ موش های صحرایی نر مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (2) :6378-6395

مقدمه: مکانیسم‌­های مولکولی بهبود ورزش بر حافظه در هاله‌­ای از ابهام است. لذا هدف از تحقیق حاضر تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا (HIIST) بر عوامل بیوشیمیایی متابولیسم لیپید و عملکرد حافظه هیپوکمپ رتهای نر مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی بود. 40 سر رت نر نژاد Sprague–Dawley به دو گروه سالم (20=n) و رژیم پرچرب HFD) ،20n=) تقسیم شدند. رتهای گروه HFD با هدف القا NASH، به‌­مدت هشت هفته رژیم‌­غذایی پرچرب دریافت کردند. رتها بعد از کشتار 4 سر رت برای اثبات بیماری بهطور تصادفی به چهار گروه سالم-بیتحرک (9n=)، سالم-شنا (9n=)، بیماربیتحرک (9n=) و بیمار-شنا (9n=) تقسیم شدند. گروههای تمرینی هشت هفته HIIST (سه جلسه/هفته، هر جلسه 30دقیقه) انجام دادند. در پایان، پروتئین FNDC5 با روش وسترن‌بلات و آیریزین هیپوکمپ مغز و FFA سرم به­ شیوه الایزا ارزیابی شدند. عملکرد حافظه با آزمون رفتاری مازآبی­موریس اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS version 16 آنالیز شد. تعیین تفاوت میان گروهها از آزمون آنووای یک‌راهه و برای تعیین تفاوت دوبه­دو گروه­ها از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد (0/05>p).
نتایج: یافتهها نشان داد در پروتئین FNDC5 و آیریزین هیپوکمپ مغز و FFA سرم و در متغیرهای عملکرد حافظه میان گروهها تفاوت معنادار وجود داشت (0/05>p).
نتیجه‌گیری: HIIST در مدل NASH؛ میتواند متابولیسم لیپید در هیپوکمپ مغز را فعال کند و عملکرد حافظه را بهبود بخشد. با اینحال تحقیقات بیشتر در این زمینه مورد نیاز است.

متن کامل [PDF 1019 kb]   (205 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (539 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1401/8/18 | پذیرش: 1401/10/17 | انتشار: 1402/2/15