دوره 31، شماره 3 - ( خرداد 1402 )                   جلد 31 شماره 3 صفحات 6536-6526 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.TNB.REC.1400.022

Saghari Y, Movahedi M, Tebianian M, Entezari M. Investigating the Effect of Curcumin and Betanin Nanoparticles on Antioxidant and Inflammatory Response in Rats Suffering from Brain Ischemia/Reperfusion. JSSU 2023; 31 (3) :6526-6536
ساغری یلدا، موحدی منیره، تبیانیان مجید، انتظاری ملیحه. بررسی تأثیر نانوذرات کورکومین و بتانین بر پاسخ آنتی‌اکسیدانتی و التهابی در رت‌های مبتلا به ایسکمی/خون‌رسانی مجدد مغز. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (3) :6526-6536

مقدمه: محصولات طبیعی به دلیل عوارض کم می‌تواند در درمان‌ بسیاری از بیماری‌ها کمک کننده باشند. در مطالعه حاضر اثر پیش تیمار با نانوبتانین و نانوکورکومین در موش‌های ایسکمی مغزی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی بود. 40 موش صحرایی نر نژاد ویستار در هشت گروه کنترل سالم، حیوانات سالم دریافت‌کننده نانوبتانین، سالم دریافت‌کننده نانوکورکومین، سالم دریافت‌کننده نانوبتانین+نانوکورکومین، I/R معزی، I/R مغزی دریافت‌کننده نانوبتانین، I/R مغزی دریافت‌کننده نانوکورکومین و I/R مغزی دریافت‌کننده نانوبتانین+نانوکورکومین تقسیم شدند. تجویز خوراکی نانوبتانین و نانوکورکومین پنج روز قبل از القای انسداد دو طرفه شریان کاروتید مشترک (Bilateral Common Carotid Artery Occlusion) در رت‌ها شروع شد و به مدت سه روز پس از آن ادامه یافت. نمرات اختلالات عصبی ارزیابی شد. پس از تهیه هموژن مغز، شدت استرس اکسیداتیو، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و بیان سیتوکین‌های اینترلوکین-۱بتا (IL-1β)، اینترلوکین ۶ (IL-6) و فاکتور نکروز‌تومور‌آلفا (TNF-α) توسط کیت‌های مربوطه اندازه‌گیری شد. آنالیز داده‌ها در نرم‌افزار GraphPad prism V.8 انجام شد.
نتایج: نانوبتانین و نانوکورکومین اثرات ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی قوی در موش‌های ایسکمی/خون‌رسانی مجدد (I/R) مغزی نشان دادند. محتوی گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) در مغز رت‌های I/R مغزی دریافت‌کننده نانوبتانین و نانوکورکومین کاهش (P=0.00001) و فعالیت آنزیم‌ آنتی‌اکسیدانی همچون سوپراکسید دیسمیوتاز (P=0.00002) بهبود یافت و محتوی گلوتاتیون احیاء (P=0.0004) روندی افزایشی نشان داد. کاهش نمرات اختلالات عصبی (P=0.009) در موش‌های صحرایی I/R مغزی دریافت کننده نانوبتانین و نانوکورکومین مشاهده شد. هم‌چنین، تجویز نانوبتانین و نانوکورکومین سطوح بیان سایتوکاین‌های التهابی IL-1β (P=0.00003IL-6 (P=0.00006TNF-α (P=0.008) را در رت‌های دچار آسیب I/R مغزی کاهش داد.
نتیجه‌گیری: نانوبتانین و نانوکورکومین به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی دارای اثرات محافظت عصبی در شرایط I/R مغزی است که می‌تواند به عنوان یک گزینه کمک‌درمانی مناسب در شرایط سکته مغزی در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: بتانین، کورکومین، ایسکمی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 994 kb]   (210 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (159 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای مغز و اعصاب
دریافت: 1401/5/31 | پذیرش: 1401/8/22 | انتشار: 1402/3/15