دوره 31، شماره 1 - ( فروردین 1402 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 6257-6244 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghalavand A, Rahmani Ghobadi M. Effect of Exercise and Insulin Signaling on Glucose Transporter Type 4 in Skeletal Muscles: A narrative review. JSSU 2023; 31 (1) :6244-6257
قلاوند اکبر، رحمانی قبادی ماریا. اثر ورزش و سیگنال‌دهی انسولین بر انتقال‌دهنده گلوکز نوع ۴ در عضلات اسکلتی: مروری روایتی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1402; 31 (1) :6244-6257

مقدمه: انتقال‌دهنده گلوکز نوع ۴ (Glucose transporter type 4: GLUT4) یک انتقال‌دهنده غشایی گلوکز است که تحت تاثیر سیگنالدهی انسولین و انقباض عضلانی میباشد. هدف مطالعه حاضر مروری بر عملکرد GLUT4 در شرایط طبیعی و مقاومت به انسولین و هم‌چنین نقش تمرینات ورزشی بر کینتیک GLUT4 در عضلات اسکلتی است. در مطالعه حاضر با جستجوی کلمات کلیدی ورزش؛ تمرین ورزشی؛ سازگاری های ورزشی؛ ناقل گلوکز؛ جذب گلوکز؛ انتقال‌دهنده گلوکز نوع 4؛ دیابت نوع 2؛ سیگنال‌دهی انسولین؛ مقاومت به انسولین از پایگاههای الکترونیکی مقالات مرتبط تا نوامبر 2022 میلادی جستجو و وارد مطالعه شدند.
نتیجه‌گیری: عضلات اسکلتی به خاطر عوامل پاتولوژیک دیابت نوع 2 در تحویل، جذب و متابولیسم گلوکز دچار اختلال میشوند و اختلالات پاتولوژیکی بافت عضلانی در سیگنالدهی انسولین و کمیت و عملکرد GLUT4 اثر میگذارد. در مرور حاضر مشخص شد که یک جلسه تمرین ورزشی موجب شروع بیان ژن و تولید پروتئین GLUT4 و جابه‌جایی آن از انبارهای درون سلولی به سارکولما می‌شود؛ این اثر ورزش موضعی و مربوط به انقباض عضلانی میباشد. بیان ژن و پروتئین GLUT4 در پاسخ به تمرینات ورزشی منظم افزایش مییابد و منجر به افزایش سطح کل پروتئین GLUT4 در عضلات اسکلتی میشود؛ هم‌چنین تمرینات ورزشی منظم موجب بهبود سیگنالدهی انسولین و در نتیجه بهبود کارآیی عضله برای برداشت گلوکز خون میشود. با توجه به نقش فعالیت جسمانی بر عملکرد عضله در برداشت گلوکز خون، یکی از اهداف درمانی در دیابت نوع 2 حفظ توده عضلانی، افزایش توده عضلانی و هم‌چنین افزایش عملکرد عضلانی (کیفیت عضله) میباشد.

متن کامل [PDF 980 kb]   (262 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (735 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1401/4/12 | پذیرش: 1401/8/22 | انتشار: 1402/1/15