دوره 30، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 30 شماره 12 صفحات 6162-6147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehrabi F, Parsanezhad M E, shariati M, Edalatmanesh M A. Relation of PLCζ Gene with Sperm and Oocyte Parameters in Infertility Treatment based on Assisted Reproductive Technologies: Review. JSSU 2023; 30 (12) :6147-6162
مهرابی فاطمه، پارسانژاد محمدابراهیم، شریعتی مهرداد، عدالت منش محمدامین. مروری بر ارتباط ژنPLCζ با پارامترهای اسپرم و تخمک در درمان ناباروی با فن‌آوری‌‌های کمک باروری. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (12) :6147-6162

مقدمه: با افزایش جمعیت جهان بروز ناباروری در حال افزایش است و در حال حاضر ناباروری 8 تا 12 درصد از زوج ها در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. فن‌آوری کمک باروری (ART) مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) و تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)  انقلابی در زمینه پزشکی باروری ایجاد کرده است و به‌طور مستمر تلاش می‌کند تا دسترسی بیماران نابارور را به درمان‌های مناسب و کارآمد افزایش دهد. با این‌حال، برخی از علل منجر به کاهش نرخ کلی لقاح درART می‌شود. فسفولیپاز C زتا (PLCζ) فاکتور اصلی مختص اسپرم است که مسئول فعال‌سازی تخمک (OA) است. از این‌رو ناهنجاری‌های PLCζ شامل بیان کم و عدم بیان آن و هم‌چنین جهش‌های ایجاد شده در آن به عنوان یکی از عوامل کاهش نرخ لقاح ناشی از نقص فعال‌سازی تخمک و ناهنجاری‌هایی در پارامترهای اسپرم و شکست سیکل‌های IVF و ICSI مطرح شده است. هدف از این مطالعه، مروری بر آخرین اطلاعات PLCζ است که در پایگاه‌های Web of Science، اسکوپوس، ساینس دایرکت و پاب مد منتشر شده و منجر به شکست IVF و ICSI و شکست مکرر ICSI و IVF شده است. به علاوه مطالعات انجام شده در مدل‌های حیوانی بر روی ژن PLCζ و پروتئین کد کننده آن گزارش شده است.
نتیجه‌گیری: مطالعات نشان می‌دهند که تغییر بیان PLCζ و جهش‌های ایجاد شده در آن می تواند سبب کاهش نرخ لقاح ناشی از نقص فعال‌سازی تخمک و ناهنجاری‌هایی در پارامترهای اسپرم و شکست درART شود.

متن کامل [PDF 992 kb]   (256 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (424 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان و زایمان
دریافت: 1401/4/4 | پذیرش: 1401/7/17 | انتشار: 1401/12/15