دوره 30، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 30 شماره 12 صفحات 6222-6211 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.TUMS.AEC.1401.01

Ramesh M, Khadivi F. Evaluation of the Protective Effect of Human Platelet-Rich Plasma on Spermatogenesis and Sperm Chromatin Condensation Following Ischemia-Reperfusion Injury Due to Spermatic Cord Torsion in Mice. JSSU 2023; 30 (12) :6211-6222
رمش محیا، خدیوی فرناز. ارزیابی اثر پلاسمای غنی از پلاکت انسان بر اسپرماتوژنز و تراکم کروماتین اسپرم موش سوری به دنبال آسیب ایسکمی-‌ریپرفیوژن ناشی از پیچش طناب اسپرماتیک. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (12) :6211-6222

مقدمه: پیچش طناب اسپرماتیک از طریق ایجاد آسیب ایسکمی- ریپرفیوژن منجر به اختلال در عملکرد بیضه، مرگ سلول­‌های زایا، تولید گونه‌­های فعال اکسیژن و ناباروری می­‌گردد. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) سرشار فاکتورهای رشد و سیتوکین­‌های ضد التهابی می­‌باشد. در این تحقیق اثرات PRP بر روی اسپرماتوژنز و تراکم کروماتین اسپرم به دنبال آسیب ایسکمی ریپرفیوژن ارزیابی شد.
روش بررسی: 40 سر موش سوری نر بالغ به شرح زیر وارد مطالعه شدند. گروه کنترل، گروه پیچش/واپیچش، گروه کنترل منفی که جراحی پیچش/واپیچش همراه با تزریق محیط کشت به داخل بیضه انجام شد، گروه درمان که جراحی پیچش/ واپیچش همراه با تزریق PRP در این گروه انجام گرفت. بعد از گذشت یک سیکل اسپرماتوژنز، بررسی­‌های هیستومورفومتری با رنگ­‌آمیزی PAS و ارزیابی تراکم کروماتین اسپرم به کمک رنگ‌­آمیزی آنیلین بلو صورت گرفت. داده­‌ها توسط نرم‌افزار SPSS version 16 و آزمون آماری ANOVA و تست تعقیبی توکی آنالیز شدند.
نتایج: میانگین تعداد سلول­های اسپرماتوژنیک، سرتولی، لیدیگ، میوئید، نمره جانسون، میانگین قطر و ضخامت اپی­تلیوم زایا به دنبال آسیب ایسکمی-ریپرفیوژن به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت. میانگین ضخامت غشای پایه لوله­‌های سمینی فروس و هم‌چنین درصد اسپرم­‌های دارای هیستون اضافه به دنبال آسیب ایسکمی ریپرفیوژن افزایش یافت (0/001 P<). پس از درمان با PRP، بهبودی قابل توجهی در ساختار بافتی لوله‌­ها، زنده­‌مانی سلول­‌ها و تراکم کروماتین اسپرم یافت شد درحالیکه هم چنان تفاوت معناداری درمقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید (0/001 P<).
نتیجه‌گیری: PRP با دارا بودن فاکتورهای رشد و سیتوکین­‌های ضدالتهابی دخیل در رگ­زایی و عملکرد آنتی‌اکسیدانی قادر است عوارض ناشی از آسیب ایسکمیریپرفیوژن را به‌طور نسبی بهبود ­بخشد.

متن کامل [PDF 1093 kb]   (205 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (160 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1401/3/31 | پذیرش: 1401/7/17 | انتشار: 1401/12/15