دوره 30، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 30 شماره 12 صفحات 6210-6199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.FALA.REC.1400.023

Ahmadzadeh Chaleshtori Z, Rastegari A A, Nayeri H, Doosti A. Evaluation of the Cytokine Genes Expression in Vaccinated BALB/c Mice with pEGFP-C2-leoA DNA Vaccine. JSSU 2023; 30 (12) :6199-6210
احمد‌زاده چالشتری زهرا، رستگاری علی اصغر، نیری هاشم، دوستی عباس. بررسی تغییرات بیان سایتوکاین‌ها در موش‌های BALB/c واکسینه شده با واکسن ژنی pEGFP-C2-leoA. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (12) :6199-6210

مقدمه: هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) باعث ایجاد تغییرات متوالی در دیواره معده میشود که با التهاب مخاط معده شروع می‌شود و در برخی موارد به سرطان معده منجر می‌گردد. ژن leoA با کد‌کردن GTPase در بیماری‌زایی این باکتری در مخاط معده نقش حیاتی دارد. وزیکول‌های ترشحی محصول ژن leoA باعث انتشـار سـم و تحریک سیستم ایمنی در بدن میزبان می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی واکسن ژنی pEGFP-C2-leoA بر تغییرات بیانی سایتوکاین‌هایی نظیر IL6، IL4 و اینترفرون گاما در التهاب ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری در مدل موشی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی ابتدا پلاسمید نوترکیب (pEGFP-C2-leoA) از طریق ترانسفورماسیون به سلول‌های مستعد باکتریایی، تولید، تکثیر و استخراج شد. سپس غلظت‌های مناسب از محلول یک درصد نانو ذرات کیتوزان جهت تزریق به عضله چهار سر ران موش‌های BALB/c تهیه گردید. در نهایت بیان ژن و تغییرات سایتوکاینهای نام‌برده توسط روش Real Time RT-PCR اندازه‌گیری شد، نتایج به‌دست‌ آمده به‌وسیله‌ نرم‌افزار SPSS version 16 مورد تحلیل آماری قرار گرفت؛ از آزمون  ANOVAیک‌طرفه و آزمون متعاقب LSD و نیز آزمون  t-test مستقل، جهت بررسی و وجود ارتباط و میزان معنی‌داری داده‌ها استفاده گردید.
نتایج: پس از تزریق واکسن درون عضله‌ چهار سر ران موش‌ها در طول دوره درمان، سایتوکاینهای) IFN 0/038>P) و IL6 (0/049>P) به‌طور معنی‌داری افزایش بیان نشان دادند. از طرفی سایتوکاین IL4 و ژن leoA نیز کاهش بیان معنی‌داری نشان دادند (0/042 >P).
نتیجه‌گیری: بر پایه نتایج حاصل، ژن leoA کلون شده در وکتور بیانی pEGFP-C2، توان بیان و تولید محصول پروتئینی اختصاصی این ژن در سلول‌های یوکاریوتی را دارد و با توجه با نتایج به‌دست ‌آمده در مدل حیوانی و با توجه ‌به خصوصیت ایمنی به‌دست ‌آمده در این تحقیق نشان می‌دهد که سازواره نهایی pEGFP-C2-leoA از پتانسیل لازم برای بررسی ایمنی‌زایی در مدل انسانی به‌عنوان واکسن ژنی برخوردار است.

متن کامل [PDF 1132 kb]   (166 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (190 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1401/3/25 | پذیرش: 1401/7/17 | انتشار: 1401/12/15