دوره 30، شماره 9 - ( آذر 1401 )                   جلد 30 شماره 9 صفحات 5214-5204 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UMA.REC.1401.001
Clinical trials code: 61975

Fayezi N, Narimani M, Aghajani S, Basharpoor S. Developing a Family-Centered Eclectic Model and Comparison of its Effectiveness with the Treatment of Parent-Child Interaction in Improving the Parent-Child Relationship of Children with Autism Spectrum Disorders (High Performance). JSSU 2022; 30 (9) :5204-5214
فایضی نوشین، نریمانی محمد، آقاجانی سیف الله، بشرپور سجاد. تدوین مدل التقاطی خانواده ‌محور و مقایسه اثربخشی آن با درمان تعامل والد-کودک در بهبود رابطه والد-کودک کودکان مبتلا به اختلالات طیف اتیسم (با عملکرد بالا). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (9) :5204-5214

مقدمه: شناسایی مؤلفه‌های مؤثر بر درمان و تدوین مدل التقاطی خانواده محور جامع و منعطف و سازگار با هر خانواده، ضروری به‌نظر می‌رسد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل التقاطی خانواده‌ محور و مقایسه اثربخشی آن با درمان تعامل والد-کودک در بهبود رابطه والد- کودک کودکان مبتلا به اتیسم است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها از نوع آزمایشی با طرح پیش‌­آزمون پس‌­آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه‌ مادران کودکان مبتلا به طیف اختلالات اتیسم در مرکز درمانی تهران اتیسم است که به روش نمونه‌گیری هدفمند 36 نفر انتخاب و به ‌صورت تصادفی جایگزینی در سه گروه برنامه‌ تعامل والد-کودک (PCIT)، مدل التقاطی خانواده­‌محور و گروه کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس رابطه والد- کودک پیانتا استفاده و برای تجزیه ‌و تحلیل داده­‌‌ها از روش آماری تحلیل کوواریانس با نرم‌افزارSPSS version 16  استفاده شد.
نتایج: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که بین میانگین متغیر روابط والد- کودک در گروه مدل التقاطی خانواده­ محور نسبت به برنامه‌ تعامل والد-کودک (PCIT) و گروه کنترل تفاوت معنی‌داری وجود دارد بدین معنا که مدل التقاطی خانواده­ محور نسبت به برنامه‌ تعامل والد-کودک (PCIT) در بهبود روابط والد- کودک در ابعاد صمیمیت و وابستگی اثربخش‌تر است ((F=86.4 P<0.001.
نتیجه‌گیری: در نتیجه می‌توان مدل التقاطی خانواده ­محور را جایگزین مناسب‌تری برای انجام مداخلات روان‌شناختی برای بهبود رابطه والد- کودک در مادران کودکان اتیسم در نظر گرفت.

متن کامل [PDF 766 kb]   (321 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (514 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی
دریافت: 1401/2/16 | پذیرش: 1401/6/27 | انتشار: 1401/9/15