دوره 30، شماره 7 - ( مهر 1401 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 5061-5053 | برگشت به فهرست نسخه ها

Olumi S, Fathabadi A H, Azimian H, Mostafapour S, Khademi S. Evaluation the Level of Awareness of Patients Referring to Imaging Centers of Mashhad University of Medical Sciences Hospitals about the Ionizing Radiation Risks. JSSU 2022; 30 (7) :5053-5061
علومی شبنم، فتح‌آبادی امیرحسین، عظیمیان حسین، مصطفی‌پور سمانه، خادمی سارا. بررسی میزان آگاهی بیماران مراجعه‌کننده به مراکز رادیوگرافی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد خطرات پرتوهای یونیزان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (7) :5053-5061

مقدمه: با توجه به نقش انکارناپذیر تصویربرداری پزشکی در فرایند تشخیص و درمان بیماریها، موضوع حفاظت در برابر تابشهای یونیزان مورد استفاده در این روشهای تشخیصی اهمیت مییابد. بنابراین افزایش آگاهی بیماران در رابطه با پرتوهای یونیزان، به منظور جلب همکاری ایشان در انجام تکنیکها و استفاده از روشهای حفاظتی به منظور به حداقل رساندن دوز دریافتی توسط بیماران و پرسنل امری ضروری می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تحلیلی-مقطعی است. تعداد 159 پرسش‌نامه محقق ساخته، شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی پیرامون میزان آگاهی بیماران در رابطه با خطرات پرتوهای یونیزان و حفاظت در برابر این پرتوها، توسط بیماران مراجعه‌کننده به بخش‌های رادیولوژی بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1399 تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون تی و آنالیز واریانس یک‌طرفه تحت نرم‌افزار آماریversion 16  SPSS صورت پذیرفت.
نتایج: میانگین نمره آگاهی بیماران مورد مطالعه 26/07% ± 35/36% به‌دست آمد. 91/1%  از آنان در پاسخ‌هایشان عنوان کرده‌اند که مایل‌اند پزشکان در مورد منافع و مضرات این پرتوها به آنان توضیحاتی ارائه دهند و این درحالی بود که تنها 35/2% از بیماران توسط پزشک خود آگاه شده بودند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست آمده از پرسش‌نامه‌های تکمیل شده توسط بیماران، درصد پایینی از افراد، به سوالات تخصصی پاسخ‌های صحیح داده بودند و بر اساس اظهارات خود افراد، 91/1% بیان داشتند که مایل‌اند در این زمینه، اطلاعاتی به آن‌ها ارائه شود. بنابراین لزوم ارائه آموزش‌های مناسب به بیماران در این زمینه، از طریق تهیه بروشورهای آموزشی و جلب همکاری پرسنل به منظور آگاه‌سازی بیشتر بیماران مراجعه‌کننده به بخش‌های رادیولوژی باید در اولویت قرار بگیرد.

متن کامل [PDF 854 kb]   (249 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (228 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1400/8/20 | پذیرش: 1400/12/2 | انتشار: 1401/7/15