دوره 30، شماره 4 - ( تیر 1401 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 4718-4706 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarzadeh M, Nemati F, Shaki F, Dehpouri Gouibari A A, Ataee R. Evaluation of Embryonal Protective Effect of Melatonin against Apoptotic Effect of Methadone in Embryo Tissues of Mice. JSSU 2022; 30 (4) :4706-4718
اکبرزاده مریم، نعمتی فرخنده، شکی فاطمه، دهپوری جویباری عباسعلی، عطایی رامین. ارزیابی اثر محافظت جنینی ملاتونین در برابر اثرات آپوپتوتیک متادون در بافت‌های جنینی موش‌های سوری. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (4) :4706-4718

مقدمه: متادون ترکیبی است که به‌طور وسیع در درمان جایگزین اعتیاد، کاربرد دارد. این مطالعه جهت بررسی خواص محافظتی ملاتونین بر آپوپتوز ناشی از انتقال جفتی متادون طرح‌ریزی شده است.
روش بررسی: موش‌های Bulb-C به وزن30- 25 گرم، در قفسه‌های 4 تایی(3ماده و یک نر) نگهداری شده و هر روز جهت سیکل استرال چک شدند، برای موش‌ها با پلاگ واژینال روز اول بارداری در نظر گرفته شد. پس از تایید بارداری، موش‌های ماده به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند.که شامل گروه کنترل، متادون (10 mg/kg) و گروه‌های ملاتونین در سه دوز (2, 4 ,6 mg/kg/day) بوده که به‌صورت تزریقIP نیم‌ساعت قبل از تجویز متادون‌، انجام شد. که این تجویز برای 10 روز از ابتدای شروع بارداری انجام گرفت. بعد از اینکه نوزادان متولد شدند، کبد، مغز و کلیه‌هاشان خارج شد و برای بررسی بیان پروتئین‌های آپوپتوتیک Bcl2، BAXو Caspase3 تحت آزمایشات مربوطه آپوپتوز به روش ایمونوهیستوشیمی قرار گرفتند. نتایج به‌دست آمده توسط نرم‌افزار آماری 16 SPSS version و تست‌های مجذور کا (کای 2) و تست فیشر مورد آنالیز قرار گرفت (0/01P <).
نتایج: علی رغم اینکه ملاتونین دردو دوز4و6mg/kg  باعث کاهش بیان پروتئینهای آپوپتوتیکBAX  وCaspase9  ، و افزایش بیان پروتئین آنتی آپوپتوتیکBcl2  گردید اما این تغییرات از لحاظ آماری معنی‌دار نبود( 0/05< P)  هم‌چنین تزریق ملاتونین در دوز mg/kg 2باعث ایجاد تغییر معنی‌دار در بیان پروتین‌های مذکور نشده است.
نتیجه‌گیری: ملاتونین در کاهش آپوپتوز ناشی از متادون به خصوص افزایش بیان Bcl2 تا حدی موثر بوده اما از لحاظ آماری نتایج معنی‌داری مشاهده نشده است.
متن کامل [PDF 1124 kb]   (298 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (526 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1401/4/15