دوره 30، شماره 6 - ( شهریور 1401 )                   جلد 30 شماره 6 صفحات 4919-4910 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirahmadizadeh A, Zahmatkesh S, Abbasi A, Zare P, Kashfi nezhad M S, Mokhtari A M. Evaluation of Exclusive Breastfeeding Patterns for 6-month-old Infants of Fars Province. JSSU 2022; 30 (6) :4910-4919
میراحمدی‎‌زاده علیرضا، زحمت‌کش ثریا، عباسی اعظم، زارع پروین، کشفی نژاد محمد صادق، مختاری علی‌محمد. بررسی الگوی تغذیه انحصاری با شیر مادر در کودکان 6 ماهه استان فارس. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1401; 30 (6) :4910-4919

مقدمه: تغذیه انحصاری با شیر مادر در طی ماه‌های ابتدایی زندگی دارای فوایدی برای مادر و کودک می‌باشد و توصیه شده است که در 6 ماه اول زندگی، کودکان باید فقط از شیر مادر تغذیه شوند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی و برخی عوامل موثر بر آن در استان فارس انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی و بر روی 1681 کودک با سن بین 6 تا 9 ماه انجام شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامه بود که علاوه بر پرسش‌های دموگرافیک، شامل سوالاتی درباره‌ تغذیه با شیر مادر و برخی متغیرهای پیش‌گویی کننده بود. اطلاعات با مراجعه به درب منازل و از طریق مصاحبه حضوری با مادران جمع‌آوری و وارد نرم‌افزارversion 16  SPSS شد و نهایتا با استفاده از آزمون‌های توصیفی و تحلیلی (آزمون کای اسکوئر) بررسی گردید.
نتایج: حدود 57% کودکان در طی 6 ماه اول زندگی انحصارا توسط شیر مادر تغذیه شده بودند. دلیل اصلی عدم تغذیه از شیر مادر، ناکافی بودن شیر مادر گزارش شد. متغیر های محل سکونت، شغل مادر، تحصیلات پدر، نوع زایمان و محل زایمان به شکل معنی داری بر میزان تغذیه انحصاری کودک موثر بودند (P<0/05).
نتیجه‌گیری: میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در استان فارس نسبت به برخی از مطالعات دیگر که در ایران و جهان انجام شده در وضعیت بهتری قرار دارد و هدف سازمان جهانی بهداشت تا سال 2025 محقق شده است. دلیل اصلی عدم تغذیه از شیر مادر، ناکافی بودن شیر مادر گزارش شده بود که انجام بررسی‌هایی در این خصوص و ارائه راهکار‌های مفید ضروری به‌نظر می‌رسد.
متن کامل [PDF 765 kb]   (265 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (561 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اطفال
دریافت: 1400/5/19 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1401/6/15