Ezoddini -Ardakani F, Akhavan Karbasi M, Vahidi A, Mirjalili N, Eslampour N. Investigation of the Effect of Chitosan and Salvadora Persica on Blood Lipids in the Wistar Rat. JSSU 2008; 16 (1) :162-162
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-548-fa.html
عزالدینی اردکانی فاطمه، اخوان کرباسی محمدحسن، وحیدی علیرضا، میرجلیلی نرگس، اسلام پور نوشین. بررسی اثر سالوادورا پرسیکا و کیتوزان بر لیپیدهای خون در رت. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1387; 16 (1) :162-162
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-548-fa.html
چکیده: (11075 مشاهده)
مقدمه: افزایش سطح کلسترول خون یک نقص متابولیک است که در نهایت منجر به تصلب شرائین و عوارضی چون افزایش فشارخون و مشکلات عروق کرونری قلب می شود. داروهای مختلفی در جهت بهبود این بیماری عرضه شده است و مطالعات بسیاری هم برای کشف و بهره برداری از مواد جدید در دست انجام است. از این میان میتوان به کیتوزان و گیاه سالوادورا پرسیکا اشاره کرد. کیتوزان از Deacetilation کیتین حاصل میشود که امروزه منبع عمدهی آن پوسته خارجی خرچنگ و میگو است. سالوادوراپرسیکا گیاهی است که در شمال غربی هند و آفریقا می روید و به عنوان چوب تمیز کننده دندان استفاده میشود. قسمتهای مختلف این گیاه از سالها پیش در طب سنتی مورد استفاده بوده است. هدف از مطالعه فوق بررسی تأثیر این دو ماده بر لیپیدهای خون میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه مداخله گر آزمایشگاهی (Interventional-Lab. Trial) تعداد 30 سر رت ویستار نر بالغ با وزن 250–200 گرم انتخاب شده، پس از گذشت دو هفته زمان جهت تطابق رتها با محیط، به طور تصادفی به شش گروه پنج تایی تقسیم شدند: پرسیکا/ چرب، پرسیکا/ بلانک، کیتوزان/ چرب، کیتوزان/ بلانک، کنترل/ چرب، کنترل/ بلانک. سپس به مدت پانزده روز هرگروه با غذای مخصوص به خود – غذای پر چرب یا غیر چرب و غذای حاوی دارو یا عاری از دارو – تغذیه گردید. کیتوزان به صورت پودر خالص و پرسیکا به صورت عصاره هیدروالکلی ساقه سالوادورا پرسیکا به غذای گروه های آزمون اضافه شد. در پایان این زمان نمونهگیری از خون، جهت اندازه گیری مقادیر کلسترول تام، تری گلیسرید، HDLو LDL صورت گرفت. تحلیل آماری نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای ANOVA و Scheffe انجام شد.
نتایج: کلسترول تام و LDL خون به دنبال مصرف هر دو داروی پرسیکا و کیتوزان همزمان با غذای چرب کاهش یافت (0001/0=P) که میانگین این کاهش برای هیچ یک از داروها از لحاظ آماری تفاوتی نداشت (993/0=P). دادهها حاکی از بیتأثیر بودن کیتوزان و پرسیکا برHDL و تریگلیسرید خون بود (409/0=P). هیچ یک از دو دارو در شرایطی که افزایش لیپیدهای خون توسط رژیم غذایی اعمال نشده بود تأثیری بر کلسترول تام، تری گلیسیرید، HDL و LDL خون نداشتند (1=P).
نتیجه گیری: پرسیکا و کیتوزان بر کاهش کلسترول تام خون وLDL در شرایط هیپر کلسترولمی مؤثر بوده و تأثیر مشابهی دارند ولی بر سطح تری گلیسرید و HDL خون بی تأثیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1387/1/27