مقدمه: ترس از دندانپزشکی باعث ایجاد معضلاتی برای بیمار و دندانپزشک شده و میتواند باعث کاهش آستانه درد، استفاده کمتر از خدمات و یا حتی اجتناب از درمان شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی ترس از اخذ خدمات دندانپزشکی و علل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی تعداد 191 دانشجو شرکت کردند و از پرسشنامه ترس از دندانپزشکی (DFS) و پرسشنامهای جهت بررسی علل ترس از دندانپزشکی استفاده شد. دادهها توسط نرمافزار آماریversion 16 SPSS و آزمونهایtest Tو ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج نشان داد دانشجویان دندانپزشکی دارای کمترین میزان ترس و دانشجویان رشته پرستاری دارای بیشترین میزان ترس از دندانپزشکی بودند. ترس از دندانپزشکی در زنان بیشتر از مردان بود و با بالارفتن ترم تحصیلی میانگین نمره ترس کاهش پیدا کرد (0/001=P ). ترس از دندانپزشکی با وضعیت اقتصادی، بهداشت دهان و دندان، سابقه بیماریهای اضطرابی و زمان گذشته از آخرین مراجعه ارتباط داشت (0/001=P). شایعترین عوامل موثر بر این ترس، ترس از کرونا، کار دندانپزشکی همراه درد، ترس از سوزن، ترس از قیمت و ترس از توربین بود.
نتیجهگیری: ترس از اخذ خدمات دندانپزشکی تحت تاثیر رشته تحصیلی، جنسیت، ترم تحصیلی، زمان گذشته از آخرین مراجعه به دندانپزشکی، سابقه بیماریهای اضطرابی، وضعیت اقتصادی و بهداشت دهان و دندان در بین دانشجویان علوم پزشکی قرار داشت اما تاهل تاثیری بر میزان ترس از دندانپزشکی نداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی دریافت: 1400/3/4 | پذیرش: 1400/6/16 | انتشار: 1401/3/15