مقدمه: با توجه به عوارض مصرف بیرویه آنتیبیوتیک، هدف از این مطالعه بررسی مصرف بهینه آنتیبیوتیک در کودکان مبتلا به گاستروآنتریت است.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی بر روی 178 کودک مبتلا به گاستروآنتریت بستری در بیمارستان شهید صدوقی انجام شده است. دادههای شامل سن، جنس، علائم بالینی و یافتههای آزمایشگاهی از پرونده پزشکی بیماران استخراج شد.
نتایج: از بین 178 مورد اسهال، 32 مورد به دلیل باکتری و 146 مورد ویروس بوده است. بیشترین فراوانی ویروسی (46/2 درصد) و اسهال باکتریایی (32/2%) در فصل پاییز دیده شد. بیشترین مصرف آنتیبیوتیک در فصل بهار (39%) و پاییز (25%) بود. در 14% موارد، درمان مناسب انتخاب نشده بود. بهعلاوه، 50/56 %از کودکان تحت درمان، کمتر از 1 سال بودند. ارتباط معنیداری بین فصل با موارد باکتریایی یا ویروسی مشاهده نشد ( 0/05p>)، ولی ارتباط معنیداری بین مصرف آنتیبیوتیک در هنگام پذیرش و علائم بالینی مانند درد شکم و غذای مشکوک مشاهده شد (0/05p<). برای تجزیه و تحلیل ، داده ها وارد نرمافزار version 16 SPSS شد. تست کای اسکوئر برای آنالیز انجام شد.
نتیجهگیری: ویروس عامل اصلی اسهال در کودکان مبتلا به گاستروآنتریت است. علاوه بر این، بیشترین فراوانی اسهال در فصل پاییز و بهار مشاهده شد. با اینحال، بین فصل با موارد باکتریایی و ویروسی رابطه معنیداری مشاهده نشد. این نشان میدهد که اسهال باکتریایی و ویروسی تحت تأثیر فصل قرار نگرفته است. برای جلوگیری از مقاومت میکروبی، آنتیبیوتیک درمانی باید در کودکان مبتلا به اسهال با دقت بیشتری انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اطفال دریافت: 1399/7/13 | پذیرش: 1399/8/26 | انتشار: 1400/2/10