دوره 29، شماره 9 - ( آذر 1400 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 4122-4106 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahmoradi S, Yazdian F, Janghorbani A, Satarian L, Behroozi F, Tabandeh F et al . Investigation of Differentiated Embryonic Stem Cells Growth on Optimized Porous Polymeric Bed with Fuzzy System. JSSU 2021; 29 (9) :4106-4122
شاهمرادی صالحه، یزدیان فاطمه، جانقربانی امین، ستاریان لیلا، بهروزی فرناز، تابنده فاطمه و همکاران.. بررسی رشد سلول‌های بنیادی جنینی ‌تمایزیافته بر روی بستر پلیمری متخلخل بهینه شده با استفاده از سیستم فازی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1400; 29 (9) :4106-4122

مقدمه: تخریب ماکولار بر اثر افزایش سن یکی از بیماری­‌های شبکیه است که در آن سلول­‌های رنگدانه اپی­تلیوم تخریب شده و منجر به نابینایی می­‌شود. درمان­‌های موجود تنها به کاهش فرآیند پیشرفت بیماری منجر می‌­شود. در این مطالعه، سلول­‌‌های بنیادی جنین انسانی تمایزیافته به سلول­‌های اپیتلیوم رنگدانه شبکیه چشم بر روی یک داربست پلی­کاپرولاکتون کشت داده شدند.
روش بررسی: بهینه‌سازی قطر داربست­های تولیدی به روش الکتروریسی، با استفاده از روش فازی برای نخستین بار انجام گرفت. به منظور بهبود چسبندگی و تکثیر سلولی، پارامترهای مربوط به روش هیدرولیز قلیایی بهینه شد و سطح آب­گریز داربست اصلاح گردید. پس از انجام آنالیزهای آزمایشگاهی، سلول­‌ها بر روی گروه­‌های مختلف داربست کشت داده شدند. آنالیزهای in vivo صورت گرفت و رشد سلول­‌ها بر روی داربست­‌ها مشاهده شد.
نتایج: پارامترهای بهینه برای داربست براساس مدل فازی به ترتیب 18/1 کیلوولت برای ولتاژ، 0/07 گرم بر میلی‌‌لیتر برای غلظت محلول و 115 نانومتر برای قطر داربست به دست آمد. پارامترهای زمان غوطه‌ور ساختن داربست در محلول قلیایی و غلظت به ترتیب 97 دقیقه و 3/7 مولار، اندازه‌گیری شد. داربست اصلاح سطح شده درصد تخریب‌پذیری و جذب آب بالاتری داشت. نتایج آزمونMTT بر روی داربست­ها نشان داد که گروه داربست با اصلاح­ سطح بیشترین میزان زنده­مانی و تکثیر سلولی را پس از گذشت هفت روز داراست. نتایج‌ حاصل از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی این یافته را پس از گذشت حدود دو ماه تایید کرد. علاوه­ بر این، نتایج آزمون ایمونوسیتوشیمی نشان دادند که سلول­‌ها پس از گذشت این زمان، ماهیت RPE و اپیتلیومی بودن خود را حفظ کردند.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج به دست آمده، داربست هیدرولیزشده بستر مناسبی برای تکثیر سلول است و می­تواند گزینه مناسبی برای درمان AMD باشد.
متن کامل [PDF 1293 kb]   (416 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (832 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1399/4/30 | پذیرش: 1399/7/20 | انتشار: 1400/9/10