مقدمه: مشکلات قلبی- عروقی و فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایعترین عوارض ثانویه در بیماران همودیالیزی میباشد. هدف از این تحقیق بررسی نقش تمرین تناوبی پر شدت بر میزان فیبریلاسیون دهلیزی، فاکتور رشدی فیبروبلاستی 23 و پروتئین کلوتو در رتهای مبتلا به بیمار کلیوی میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 30 موش صحرایی نر ویستار (8-7 هفته) بهطور تصادفی در سهگروه تمرین، کنترل و شم تقسیم شده است. موشهای گروه تمرین و کنترل بعد از ایجاد عارضه کلیوی از طریق روش جراحیNx 5/6 وارد پروتکل تحقیق شدند. پروتکل تمرینی به صورت تمرینات تناوبی پر شدت (85% حداکثر اکسیژن مصرفی) بر روی تردمیل 8 هفته و در هر هفته 3 جلسه انجام شد. فیبریلاسیون دهلیزی، فاکتور رشدی فیبروبلاستی 23، پروتئین کلوتو و دیگر پارامترهای درگیر در انتهای پروتکل در هر سه گروه اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار16 version SPSS و از طریق آزمون تحلیل واریانس یک راهه و از آزمون تعقیبی بونفرونی برای بررسی تفاوت بین گروهی در سطح 0/05> P استفاده شد.
نتایج: تمرین تناوبی توانست در میزان فیبریلاسیون دهلیزی بین گروه تمرین و کنترل تفاوت معنیدار ایجاد کند (0/05P<). پروتئین کلوتو نیز در گروه تمرین افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل داشت. با این حال فاکتور رشدی فیبروبلاستی 23 بین گروه تمرین و کنترل از تفاوت معنیداری برخوردار نبود (0/05P>).
نتیجهگیری: تمرینات تناوبی پر شدت توانست بر فیبریلاسیون دهلیزی ایجاد شده در بیماران کلیوی اثر کاهشی موثری داشته باشد. با این حال در روند این بهبود تغییرات فاکتور رشدی فیبروبلاستی 23 و فاکتورهای وابسته به آن کمتر و نقش پروتئین کلوتو دارای تاثیر بسزایی میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزش دریافت: 1399/1/18 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1399/5/10