مقدمه: بارگذاری مواد موثره گیاهان دارویی در نانوحاملهای لیپیدی باعث کاهش واکنش ماده فعال گیاه با محیط اطراف مانند آب و اکسیژن شده و شدت انتقال یا تبخیر به محیط بیرون را تقلیل میدهد. در این مطالعه، بهمنظور ارتقاء اثرگذاری عصاره زنجبیل، بارگذاری این عصاره در نانولیپونیوزوم ساخته شده بهروش هیدراتاسیون لایه نازک صورت گرفت و اثر ضد قارچی آن بر رشد قارچهای آسپرژیلوسفلاووس و آسپرژیلوسپارازیتیکوس مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، استخراج عصاره با استفاده از روش سوکسله انجام شد. فعالیت ضد قارچ عصاره زنجبیل با روشهای پخش دیسک و رقت ریزگردها بررسی شد. اثر مهاری عصاره بررسی شد. شاخصهای فیزیکوشیمیایی و خصوصیات ساختاری نانوذرات از نظر بازده درونگیری، منحنی رهایش دارو، سایز نانوذرات، پتانسیل زتا، مورفولوژی سطح، طیفFTIR (Fourier-transform infrared spectroscopy) ، DLS (Dynamic light scattering) و )Scanning electron microscope( SEM تعیین گردید.
نتایج: بررسیهای FTIR نشان داد عصاره زنجبیل و نانولیپونیوزوم هیچگونه تعامل شیمیایی که منجر به تغییر گروههای عاملی شود، نداشتند. تصاویر SEM مورفولوژی کروی ذرات و میانگین اندازۀ ذرات nm 73 را نشان داد. عصاره زنجبیل با بازده از 71% ندرون نانولیپونیوزوم بارگذاری شد. همچنین مشخص شد عصاره زنجبیل اثر ضد قارچی قویتری نسبت به قارچ آسپرژیلوس فلاووس در برابر قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس دارد. در دو دمای C ̊37 و C ̊42، میزان رهایش عصاره زنجبیل در pH 4/5 در مقایسه با pH 7/4 بالاتر بود.
نتیجهگیری: نانولیپونیوزوم حاوی عصاره زنجبیل با برخورداری از ویژگیهای مناسب فیزیکوشیمیایی، افزایش پایداری دارو و کنترل خوب رهایش، میتواند یک عامل ضد قارچ امیدوار کننده با اثرات ضد قارچ بالا و عوارض جانبی کم باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1398/10/9 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10